Дніпровський мандрівник знайшов ядовитих павуків та шакалів

Мандрівник з Дніпра Сергій Гордієнко розповів, що в прибережній зоні Чорного моря з’явилися нові отруйні павуки і шакали.

«Хочу попередити українських туристів, які наступного літа поїдуть відпочивати в Херсонську область до берега Чорного моря, про поширення павуків арахнідів. Ці отруйні павуки потрапили до нас з Північної Африки і Туреччини. Укус проходить непоміченим, але наслідки катастрофічні. Вже є кілька постраждалих. В їх отруті є нейтротоксини – тканини людини руйнуючись, перетворюються в лімфу. Крім того, прибережні райони від Вилкове до впадання Дністра в Чорне море відзначені проникненням шакалів з боку Румунії. Це не здичавілі собаки, а справжнісінькі східноєвропейські шакали. Також там багато вовків, оскільки лимани дуже багаті фауною», – розповів він під час прес-конференції в ІА «Мост Днепр».

Сергій Гордієнко вивчає техніку і психологію виживання в екстремальних ситуаціях. Його експедиція «Борисфен – о.Зміїний» стартувала 29 липня і була розрахована на 4 місяці. Тривалість маршруту становила 2500 кілометрів. Мандрівник зауважив, що Чорне море і прилеглі акваторії дуже незвичайні, досить небезпечні і складні. Наприклад, перетинаючи  Каховське водосховище, він потрапив у 8 штормів. Три з них стали смертельними для деяких рибалок. За 1,5 місяці подорожі мандрівник дійшов до Вилкового. Сергій Гордієнко мав спеціальний дозвіл на відвідування о. Зміїний, у якого дуже багата історія і погана репутація. Найголовніша легенда свідчить, що на цьому острові знаходиться вхід до пекла. Біля нього відбувається багато штормів. Там на дні спочивають 18 судів, які представляють дуже великий інтерес для дайвінгу.

Наразі острів Зміїний знаходиться в юрисдикції Військово-Морського флоту України, тому мандрівник мав дозвіл пройти на 10-15 кілометрів. Потім майже Сергій Гордієнко добу перебував в морі, на каяку пройшов 70-80 кілометрів. Перед початком шторму встиг висадитися на Кінбурнську косу.

Наступним етапом експедиції «Борисфен – о. Зміїний» буде перехід уздовж узбережжя до Кавказу (Грузія). «Якщо пропустять через Росію, повернуся звичайним шляхом. Якщо ні –  доведеться обдумувати інші маршрути», – зазначив мандрівник.

Залишити відповідь