Ігри розуму, або як нас дурить власний організм

Організм людини, а зокрема, мозок, дуже складна і непередбачувана система. Іноді у нашому мозку відбуваються процеси, які можуть обманювати власника або грати з ним в ігри.

Дежавю. Ефект, коли людині здається, що подібне вже відбувалося раніше. Неврологи вважають, що ефект дежавю може з’являтися через порушення роботи одного з відділів людського мозку – гіпокампу, який відповідає за “зберігання інформації”. А от Фрейд відзначав, що відчуття дежавю – це свого роду нагадування про таємні фантазії людини.

Жамевю. Це ефект з точністю навпаки. У перекладі слово означає ніколи не бачене. Людина, перебуваючи в знайомій обстановці або в оточенні знайомих людей, раптом починає відчувати, ніби все це бачить вперше. Вчені називають жамевю певним різновидом криптомнезіі – спотворення пам’яті і вважають психічним розладом, яке є одним з ознак старечого психозу або шизофренії.

Прескевю – відчуття знайоме кожному з нас, коли якесь слово чи думка “крутиться на язиці”. В цей момент людина забуває елементарне чи добре знайоме слово, і здається, що ось-ось вдасться згадати, в голові спливають образи, пов’язані з потрібним словом або назвою. Поясненню цьому ефекту немає, але є припущення, що мозок просто блокує інформацію.

Нав’язлива мелодія. У кожного з нас хоч раз було набридливе відчуття, коли в голові “засіла” якась мелодія чи пісня. Мозок починає відтворювати пісню в голові уже “на автоматі”, якщо ви її декілька разів прослухали.

Мізофонія – це неврологічний розлад на думку нейробіологів. При ньому людина відчуває ненависть, роздратування чи навіть неконтрольовану агресію на певні звуки: плямкання, ворушіння губами, шепіт, хлюпання, клацання ручкою або стукіт клавіатури тощо.

Ефект дверного отвору. Дуже знайомий ефект, який кожен з нас відчував хоч раз – коли людина забуває, що шукала, за чим і куди йшла тощо. Це пояснюється тим, що мозок витісняє інформацію, яку вважає найменш корисною.

Семантичне пересичення. Також добре знайомий ефект, особливо для тих, хто працює в гуманітарній сфері. Якщо людина багато разів підряд повторюватиме якесь конкретне слово, наприклад – телефон, – згодом це слово здаватиметься їй «дивним». Виникнуть питання, що це взагалі за слова і що означає, або як його правильно написати. Наш мозок чує або бачить один і той же предмет “на повторі”, тому  йому стає «нудно», і він намагається чимось себе зайняти. Так людина просто перестає усвідомлювати значення того, що чує або бачить.

Залишити відповідь