Нікопольський музей відзначив день народження

18 травня у всьому світі відзначають Міжнародний день музеїв. У Нікополі ця дата співпадає з 98-ю річницею заснування краєзнавчого музею, який розпочав роботу 18 травня 1919 року.

У теплій родинній атмосфері Нікопольського краєзнавчого музею лунали привітання. Краєзнавчий музей – це основа всієї культурної спадщини Нікополя. Тож, завдяки відданості працівників музею своїй улюбленій професії, унікальні експонати, які тут зібрані, залишаються міцним духовним зв’язком між минулим і майбутнім, повідомляють у прес-службі міськради.

З нагоди Міжнародного дня музеїв та річниці заснування Нікопольського краєзнавчого музею до музейних фондів було передано документи часів визволення Нікополя від фашистських загарбників, які були знайдені в архівах міської ради.

Музей засновано за ініціативою відділу народної освіти виконкому Нікопольської ради робітничих та селянських депутатів 29 березня 1919 року на основі конфіскованої у місцевого поміщика художньої колекції. Відкритий 18 травня 1919 року як народний музей витончених мистецтв, у якому налічувалося 688 експонатів. 1929 року музей було реорганізовано у державний краєзнавчий музей, якому присвоєно ім’я російського вченого XVIII ст. М. В. Ломоносова. У 1930-ті роки музей значно розширив свою експозицію, відкрив відділи природи, археології, історії запорізького козацтва, революційної боротьби та соціалістичної реконструкції на Нікопольщині, власні дослідницькі ділянки у Дніпровських плавнях, проводив археологічні дослідження краю. У 1940 р. музейний фонд налічував близько 5000 експонатів. Під час війни з Німеччиною, у зв’язку із загрозою ворожої окупації, у серпні 1941 року найцінніші музейні експонати (золото, зброя запорозьких козаків, ікони тощо) було вивезено на Північний Кавказ, де вони безслідно зникли. Відродження Нікопольського краєзнавчого музею почалося після вигнання німецьких окупантів у лютому 1944 року. Музейна експозиція була відкрита 7 листопада 1946 року. У 50–70-х роках XX ст. вона тричі змінювалася. У зв’язку з руйнуванням основного будинку музею 1 січня 1977 року він був закритий на капітальний ремонт і реконструкцію. З 1997 р. його назву змінено на Нікопольський державний краєзнавчий музей.

Основними напрямами діяльності музею є науково-дослідницька, науково-фондова, науково-експозиційна, науково-просвітня, пам’ятко-охоронна робота і науково-методична допомога. Сьогодні фонди музею складають понад 41000 одиниць музейних предметів. У музеї зберігаються цінні колекції археологічних пам’яток, кераміки, українських рушників, предметів побуту, зброї запорозьких козаків, культове начиння запорозької Січової Свято-Покровської церкви, рідкісних стародруків. Щорічно музей відвідує 30 тис. чол.