Петриківський розпис розквітнув на зупинці у Перещепиному

Петриківський розпис розквітнув дивовижними рослинами та калиновими гронами на автобусній зупинці на вулиці Мотуза, що в Перещепиному. Мешканці радо сприйняли ініціативу громадських активістів, які працювали з душею та натхненням.

Такий творчий захід зміг відбутися в рамках проекту ГО Молодіжне об’єднання «Нагель» – «Творча громада – єдина країна: інтеграція внут­рішньо переміщених осіб у громаду м. Перещепине». «Я завжди знала, що мистецтво об’єднує і лікує, а також те, що у нашому міс­течку багато талановитих мешканців, тому погодилася брати участь у проекті, який зміг би реалізувати творчий потенціал та згуртувати людей. На заняття прийшли як переселенці, так і місцеві жителі. Було запропоновано два гуртки – «Писанкарство» та «Петриківський розпис». Велику зацікавленість виявили саме до техніки Петриківського розпису і почали із задоволенням її опановувати, – розповіла авторка ескізу, викладач Новомосковської районної дитячої школи мистецтв, керівник гуртка у рамках проекту Олександра Стрибка. – Розпис зупинки став заключним етапом проекту, а його результат тепер може побачити кожен». Допомагала перетворювати зупинку на мистецький шедевр активна місцева молодь. Вони заздалегідь подбали про чистоту та біле тло для малюнка.

Художниками були Олександра Стрибка, місцева майстриня Тамара Шаповал, Анна Пред та Галина Жовтановська, яка приїхала до Перещепиного із Донецька.  Хочеться вірити, що чудові петриківські візерунки прикрасять довкілля, додадуть гарного настрою містянам та навчатимуть підростаюче покоління любити й берегти рідний край і свою культуру. А переселенцям допоможуть адаптуватися й розпочати нове життя.

Анна Пред

Залишити відповідь