Темне небо над православним храмом

Перший в Україні ліхтар з функцією місячно-резонансного освітлення, що відповідає міжнародному стандарту освітлення «темного неба», засвітив на Петриківщині, на подвір’ї старовинного Собору Різдва Пресвятої Богородиці.

Світлове забруднення, яке динамічно зростає внаслідок ірраціонального використання зовнішнього освітлення, досягає вже катастрофічних масштабів у світі.

темне небо

Найбільша шкода світлового забруднення у надлишкових викидах вуглецю в атмосферу внаслідок перевиробництва електрики та неефективного використання зовнішнього освітлення, та шкода біологічним істотам, наприклад: перелітним птахам, комахам, земноводним від впливу штучного світла населених пунктів…

А 2/3 населення Землі не мають можливості бачити зірки на нічному небі через його засвічення внаслідок світлового забруднення.

В Україні за збереження темного незасвіченого неба виступає Асоціація Темного неба, яка переймається поліпшенням екології та запобігає світловому забрудненню, розвиваючи астрономічний туризм та створюючи астрономічні парки Темного неба; втілюючи сучасні технології освітлення, що не утворюють світлового забруднення; популяризуючи шкоду світлового забруднення.

Поступово приєднуються до глобальної екологічної, енергозберігаючої програми «Запали зірку!» громади Дніпропетровщини – впроваджують на вулицях та дорогах сучасне енергозберігаюче та екологічне освітлення, що не утворює світлове забруднення. Тим самим надають приклад запобігання світлового забруднення та енергозбереження.

Кожний сучасний ліхтар зовнішнього освітлення за стандартом Темного неба, відкриває огляду на небосхилі нову зірку завдяки зменшенню засвічення неба за рахунок зниження світлового забруднення в країні та світі.

Новітнє зовнішнє освітлення за стандартом Темного неба: 1) екрановане – світить до землі, не розповсюджуючи світло у нижніх пластах атмосфери; 2) енергозберігаюче – світлодіодне; 3) має функцію місячно-резонансного освітлення, при якому світло ліхтаря автоматично змінюється від рівня освітленості неба: у темну хмарну ніч світить яскраво, а в світлу місячну ніч – навпаки, темніше, що надає додаткову енергоефективність та зменшує засвічення нічного неба.

Перша місячна «лампочка» засяяла на прогресивній Петриківщині не випадково, саме тут 13 травня під патронатом голови Дніпропетровської обласної ради Гліба Пригунова, з метою популяризації темного неба та шкоди світлового забруднення, відбудеться Всеукраїнський екологічний астрономічний науковий фестиваль Темного неба. Спостерігати за астрономічними об’єктами можна буде всю ніч, а в день, зі спеціальним телескопом, і за сонцем.

Також впровадження місячно-резонансного освітлення буде поширюватись на інших вулицях та проспектах Петриківки.

Сам Собор Різдва Пресвятої Богородиці, що знаходиться в Малій Петриківці, один з найстаріших на Дніпропетровщині. Він був збудований у 1812 році, а саме клопотання кошового отамана Святого Петра Калнишевського, про закладання нової трипрестольної церкви, датується 1772 роком. В храмі знаходилась особливо шанована ікона Божої Матері з преподобними Антонієм та Феодосієм Печерськими.

У період Радянської Влади Храм не діяв, йому було завдано найбільшої шкоди: розібрано барабан з куполом, пробито отвір для воріт з боку північно-західної нави, втрачено зімкнуте склепіння нартексу. Вціліла та використовується північно-східна нава.

Цікавий історичний факт: у 1941 році, після тривалого утискання Собор був відкритий для богослужінь. І тоді сталося диво: ікона Різдва Пресвятої Богородиці (написана на стіні, а потім зафарбована) проявилася з-під товстого шару фарби, а потім знову зникла. Собор є одним із ранніх представників храмового будівництва стилю «класицизму» на території Подніпров’я та вважається однією з найшанованіших та «намолених» церков Приорілля.

Це дуже енергетично потужне місце, яке знаходиться на найвищій точці Петриківщини. Сьогодні тут проводяться богослужіння та церковні обряди. Але Собор потребує глобальної реконструкції…

Собор Різдва Пресвятої Богородиці є пам’яткою культурної спадщини, та об’єктом не тільки паломництва, а й екскурсій. А цікаві легенди та історії про козацький православний храм розповість сам настоятель Собору протоієрей  Димитрій (Сахань).

Завітайте до Петриківщини, тут ще багато чого цікавого, не тільки в день, а і вночі!

Залишити відповідь