У Дніпрі особливі тварини «розказували» про жорстокість людей (Фото)

Сьогодні середня школа № 46 у Дніпрі стала місцем, де творились дива. Особливі тварини притулку «Друг» разом з волонтерами прийшли, аби розказати про роль стерилизації, про тварин-інвалідів, притулки і те, чим кожен може допомогти!

притулок_тварини

притулок_тварини

«Ми не завжди готові віддавати тварин у родини, де є маленькі діти. Все залежить від батьків. Іноді, для них кошеня – це чергова лялька для їхнього малюка. А потім у тварини випадають очі – в буквальному сенсі слова – через надто міцні «обійми» нового хазяїна», – каже волонтер Анастасія Ашті. Неодноразово волонтери на вулицях «відвойовували» тварин у дітей, які граючись, жбурляли каміння та гілки. А потім дивуються можливій агресії з боку собаки на вулиці? Хоча, як показує практика, здебільшого тварина не нападає першою. Адже вуличні коти і собаки дуже лякливі та зацьковані.

притулок_тварини

Але сьогодні тут зібрались діти різного віку, яким справді не байдуже. Учень молодшої школи Олександр відразу прийшов на зустріч з величезним пакетом, де була їжа, ліки, іграшки та багато всього необхідного для котів і собак! На питання чому, Сашко скромно відповів «тому, що тваринам це потрібно!».

притулок_тварини

притулок_тварини

Усі діти розповідали про те, що у них живуть тварини, деякі підібрані з вулиці. «Тварин треба стерелізувати, особливо домашніх. Кішка за життя може народити до 300 кошенят. Люди часто викидають кошенят та цуценят на вулицю і це знову замкнене коло. Ми їх стерилізуємо, але через декілька місяців з’являються нові, яких встигли викинути «господарі», — наголосила  Анастасія у виступі.

Проблема менталітету

Ще одна специфіка українського менталітету – «що скажуть люди». А що скажуть люди, якщо я візьму не красиву породисту кицю, а ту, у якої немає ока? Сьогодні на зустрічі була сліпа дівчинка – пекінес Пончик. Є у притулку і коти, які не можуть ходити.

притулок_тварини

притулок_тварини

А киця на ім’я Лінда з’явилась у притулку буквально три дні тому. В неї майже немає зубів. Є проблеми з травленням. Але трагедія в тому, що Лінда породи скоттіш стала жертвою зради- її викинули на вулицю. Чому? Цього не знає ніхто.

притулок_тварини

«Наші люди ніколи не беруть додому тварин-інвалідів. Вони не вміють бути настільки милосердними. Всі українські тварини з вадами їдуть за кордон – Польща, Чехія, Англія. Ми оформлюємо необхідні документи, робимо всі щеплення і тварина отримує шанс на прекрасне життя. Нещодавно колеги з Польщі забрали 10 тварин! Європейці ладні забирати навіть 6-7 річних котиків і собак, для них це не вік. І тільки у нас всім хочеться красивого і породистого, бажано 3-місячного малюка», — каже  Анастасія Ашті.

Кожен з них – особливий

Тварини викликали у кожного шквал емоцій. З ними фотографувались, знімали на відео. Кожен учасник зустрічі зробив матеріальний внесок, а наймолодші отримали красивий аквагрим від волонтера Олесі Леонової.

притулок_тварини

притулок_тварини

Кароліна Смєхова прийшла на зустріч зі своєю сліпою вихованицею – Пончиком. Ця дівчинка-пекінес зовсім нічого не бачить, але прекрасно чує. А люблячий догляд перетворив її на розкішну собаку, попри її поважний вік – 10 років. В минулому вона теж була у притулку.

притулок_тварини

Песик з людським ім’ям Оксана підкорила всіх своїм фантастичним костюмом. Маленькі цуценята передавались з благовінням з рук в руки. У багатьох ця зустріч викликала сльози.

притулок_тварини

притулок_тварини

«Я буду вступати до Аграрного університету, аби стати ветеринаром», – розповідає 11-класниця Анна Бузовська.

притулок_тварини

Дівчина дуже любить тварин і хоче, аби її життя було пов’язане з ними на усіх рівнях. Сьогодні вона зробила перший крок на шляху до мрії, адже волонтери пообіцяли влаштувати її на стажування в одну з ветеринарних клінік міста. Згодом у Дніпрі буде на одного гарного лікаря більше.

Притулок – це не вихід

Чому потрібно брати тварин саме з притулку? Таким чином ви даруєте тварині щасливе життя і звільняєте місце для іншого знедоленого створіння, яке до цього було на вулиці. У цивілізованому суспільстві не повинно бути безхатніх тварин апріорі. А для цього потрібно починати роботу з людьми – розповідати про програми стерилізації, які роблять зі значними знаками, проводити бесіди у школах. А головне – жорстоко і справедливо карати тих, хто посягнув на життя того, хто беззахисний. На теренах України навіть діють декілька незаконних формувань (догхантерів), які в край жорстокий спосіб знущаються над тваринами, вбивають їх. Крім того, вони фільмують свої злочинні діяння та розміщають їх у соціальних мережах, активно пропагуючи такий спосіб життя. І це ганьба та сором для цивілізаційного суспільства. Життя тварини не менш цінне за людське. Ніхто не в праві гратися в Бога.

притулок_тварини

притулок_тварини

Сьогодні багато дітей і дорослих дізнались для себе щось нове. Але кожен з нас може допомогти будь-чим – грошима, речами, або просто вільним часом. А найголовніше  –  взяти додому чудового друга з непрострою історією життя!  «Прийде час, коли люди будуть дивитися на вбивцю тварини так само, як вони дивляться зараз на вбивцю людини», – сказав колись Леонардо да Вінчі.  Думаю, цей час вже прийшов.

притулок_тварини

Сухоніс Дарина