У Дніпрі з піску творили диво-картини

Пісок і скло, світло і тінь, рухи художника і фантазія…  Так на очах мешканців Дніпра зі звичайного піску художник створює живі картини. На великому екрані під його рукою вони оживають, змінюють образи і сюжети. У тому, що пісок здатен творити дива, переконалася кореспондент «Вістей Придніпров’я».

анимация3

«Поза ­часом»

Декілька років тому на телеекрани вийшло шоу «Україна має талант», під час якого Ксенія Симонова на склі творила не­звичайні картини з піску, підкоривши серця багатомільйонної аудиторії. Саме тоді переважна більшість українців і ознайомилася з цим казковим видом мистецтва. З часом пісочна анімація стає все популярнішою. Тепер ознайомитися з дивовижними картинами, які створювалися з мільйона піщинок, мають змогу і мешканці Дніпра. Днями у Художньому музеї відкрилася Міжнародна пересувна виставка пісочної графіки «Поза часом», яка вже встигла зачарувати жителів інших міст України, а також Молдови, Литви, Росії та Білорусі. Цього разу 38 художників з різних куточків країни й світу презентували свої роботи на наш з вами розсуд.

анимация4

«Пісочна анімація – це казка, яка зароджується за допомогою рухів, піску та гри світла. Саме нетривалість відрізняє пісок від інших художніх матеріалів. Використовуючи сипучу техніку, художники створюють свої роботи піском, фіксують їх цифровим фотоапаратом, роздруковують на різних матеріалах. В Україні про пісочну анімацію дізналися не так давно, але вона впевнено підкорює серця. Ми хочемо популяризувати це мистецтво і розвивати його», – розповіла організатор виставки Анастасія Меленцова.

IMG_2090

Унікальне мистецтво

Виступ майстра пісочної анімації – це справжнє диво. Незвичайні картини «наживо» створюють прямо на очах у глядачів. Виступ триває не довше 10 хвилин, а от зачарувати може на все життя. Аліна Гулейко з Дніпра почала займатися анімацією ще чотири роки тому, коли була студенткою Дніпропетровського художнього коледжу. Тоді їй здалося, що у життя з’явилась особлива можливість – попрацювати з таким матеріалом, як пісок. «Фарби, олівці – це звичайне, а пісок – нове. Протягом трьох років я викладала дітям і паралельно виступала на різноманітних святах, – розповідає Аліна. – Після закінчення коледжу зрозуміла, що можу відкрити власну студію. Так справдилась мрія і тепер у мене ідеальна робота – завдяки хобі я заробляю на життя. Свого часу брала участь у різних конкурсах. Та головна моя нагорода – гран-прі на Міжнародному фестивалі пісочної анімації «Прикосновение». Тоді мені було 16 років…».

анимация

Відвідувачі студії – переважно діти, але й дорослі, коли торкаються піску, відкриваються по-новому, перестають бути скутими і починають творити. За словами дівчини, пісочна анімація – унікальне мистецтво, адже тут можна все виправити. Тематику дівчина підбирає за власним бажанням. Важливу роль відіграє музика: вона не повинна перебивати анімацію, а доповнювати. Правильно підібрана музика, рухи викликають дивовижну емоцію, яка не забувається.

IMG_2087

Тетяна Сіденко,

фото автора та з архіву прес-служби художнього музею