У Києві росте липа-довгожитель, яка здійснює бажання

Одне з найстаріших дерев України було посаджене засновником Києво-Могилянської академії, митрополитом Петром Могилою.

Як повідомляє «Україна туристична», зараз цій красуні майже 400 років, про що написано на встановленій під нею табличці: липа з’явилася в 1635 році з нагоди возведення Могилою з уламків старого храму нової Десятинної церкви. Втім, є версія, що насправді дереву аж 1000 років і воно найдавніше в країні. Правда, як рослина могла вціліти після навали монголів, незрозуміло, до того ж середній вік лип – всього 150 років.

Кажуть, дерево виконує бажання: якщо прийти до нього на світанку, постояти з хвилинку мовчки, подумки попросити про заміжжя, народження дитини, початок якогось важливої справи або подорожі, то все це неодмінно здійсниться. Головне – йдучи, подякувати «старійшині» і вибачитися за турботу. Якщо прийти до липи вдень, то можна за тією ж схемою попросити заміжнім і одруженим – щастя в шлюбі, бізнесменам – успіху в бізнесі, товаришам – вічної дружби. Якщо ж відвідати дерево-довгожитель ввечері, то можна попросити про успішну здачу іспиту, завершенні будь-яких давніх справ і навіть про «вдале» розлучення. Головне – не турбувати липу вночі: все ж вона старенька.

Для вірності кияни іноді обходять липу сім разів проти годинникової стрілки. Якщо є сили, пройдіться і ви. Тільки не в’яжіть на ній ніяких стрічок. Вона цього не терпить і може засохнути разом з вашим бажанням.

Залишити відповідь