Юристи консультують: все про сплату штрафу та пені банку

Один із банків  звернувся до суду з позовом до мене про стягнення заборгованості, пені, штрафних санкцій посилаючись на те, що між банком та мною був укладений кредитний договір, згідно якого банк мені надав кредит в доларах США, з яким я погоджуюсь, а також нарахував пеню та штрафи у доларах, з якими я не погоджуюсь. Чи можу я сплатити суму основного боргу, а пеню та штрафи оскаржити в судовому засіданні?

На дане питання відповідає Костенко Оксана Миколаївна юрисконсульт ТОВ ЮК «Юрист 24-7».

Відповідно до  статті 99 Конституції України основною грошовою одиницею України є гривня.

Як зазначається в статті 192 Цивільного Кодексу законним платіжним засобом, обов’язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України – гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

Отже, відповідно до статті 524 ЦК зобов’язання має бути виражене у грошовій одиниці України – гривні.

Також відповідно до статті 3 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», зазначено, що валюта  України  є  єдиним  законним  засобом  платежу  на території  України,  який  приймається  без  обмежень  для  оплати будь-яких вимог та  зобов’язань, та положення Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» дає підстави стверджувати, що стягнення в іноземній валюті пені та штрафних санкцій, які є фінансовими санкціями за порушення умов договору не передбачено чинним законодавством.

Так, згідно ст. 549 ЦК України пенею є грошова сума, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного зобов’язання.

Таким чином, пеня не є грошовим зобов’язанням, а є лише фінансовою санкцією за несвоєчасне виконання грошового зобов’язання, а тому на нарахування і стягнення пені не можуть поширюватися положення ст.ст. 524, 533 ЦК України, якими сторонам надано право визначення лише грошового еквівалента грошового зобов’язання в іноземній валюті, а не фінансової санкції за порушення грошового зобов’язання.

За викладених обставин, можна вважати, що вимоги банку про стягнення з вас пені та штрафу в доларах США за порушення зобов’язання за валютним кредитом не відповідають вимогам закону та можна оскаржити.

Якщо у Вас виникли правові запитання – телефонуйте – 0961714209, 0933545165, або пишіть запитання: jurist24.7@gmail.com і ми дамо вам відповідь.