10 правил, які навчать дітей поводитися з грошима

Ставлення людини до грошей формується вже в дитинстві і багато в чому залежить не лише від матеріального становища родини, а й від того, чи пояснювали батьки своїм дітям основні правила матеріального світу. Британська журналістка і телеведуча Клаудіа Хаммонд зібрала для The Guardian10 правил, яких батькам варто дотримуватись, щоб у малечі не було проблем з грошима у дорослому житті.

1. Коли ви витрачаєте, вони спостерігають за вами. Тож говоріть про вибір покупок вголос, демонструючи дітям, як саме ви робите свій вибір, і чому. Також проговорюйте, яке рішення було би невдалим. Так дитина зрозуміє, що ви не купуєте все, що вам би хотілося мати, натомість обираєте речі, які можете собі дозволити.

2. Регулярно давайте дітям кишенькові гроші. Це краще, ніж видавати їх кожного разу, коли вони попросять. Такий підхід дозволить малечі розраховувати свій бюджет змалечку. До того ж, ви допоможете їм зрозуміти, що цінні не гроші самі по собі, а той факт, що ви можете обирати, як ними скористатися, і що купити.

3. Пов’язуйте кишенькові гроші з хатньою роботою лише тоді, коли ви готові, що вони проситимуть їх за будь-яке виконане доручення. Соціальний психолог Едріан Фарнхем з’ясував, що батьки із середнім доходом були більш схильними роздавати гроші за хатню роботу, ніж бідні родини.

Будьте обережними, щоб не нав’язати дітям стереотип, що задоволення і винагорода завжди пов’язані з грошима. Багато досліджень демонструють, що робити добрі справи заради інших – означає отримувати більше щастя, ніж заробляючи гроші.

4. Змиріться з думкою, що заощаджувати дітям важко. У них немає розвиненої концепції майбутнього, і вони більше живуть теперішнім моментом, ніж дорослі. Тож заохочуйте їх до бережливості, однак не дивуйтеся, якщо у сина чи дочки щось не вдасться.

5. Заохочуйте дітей вивчати математику. Американські дослідники переконалися, що діти, які погано справлялися з математикою, більше хвилювалися про гроші, ніж ті, хто рахував краще і могли заощаджувати більше коштів і витрачати частину на благодійність.

6. Розповідайте дітям, звідки з’являються гроші. Сучасна економіка має складні шляхи формування, тому не дивно, що діти, як і більшість із нас, їх не зовсім розуміють.

Впливові італійські психологи Анна Берті та Анна Бомбі дізналися, що у віці 4-5 років діти вже починають розуміти, що у всіх є гроші, які їм дають банки чи власники магазинів.

Варто спробувати пояснити малечі деякі загадки. Бо ж ми підходимо до дивних автоматів і виймаємо звідти стільки грошей, скільки нам потрібно. Не дивно, що вони спантеличені. Розкажіть синові чи доньці, звідки взялися гроші, і де ви їх заробили.

7. Коли діти дорослішають, розповідайте їм, скільки ви заробляєте, і, якщо вам вдається економити, не приховуйте, скільки ви заощадили.

8. Є повно доказів від Елізабет Данн з університету Британської Колумбії, що, витрачаючи гроші на досвід, ви стаєте щасливішими, ніж коли витратили їх на речі. Ви можете порадити це дітям: повчальна і цікава подорож краще за новий телевізор.

9. Діліться з дітьми інформацією про фінанси родини і те, що ви можете чи не можете собі дозволити. Беріть податок з їхніх кишенькових грошей, – наприклад, 15%. Потім голосуйте за покупки, щоб малеча бачила, як працює демократія.

10. Коли діти дорослішають, пояснюйте їм, що у житті є багато вартіснішого за гроші. Нині усе більше студентів обирає університет через “грошовитість” і престижність професії, а не за покликанням. Прагматичність диктує і побудову кар’єри, тож дуже багато людей займаються усе життя речами, які їм не подобаються.

Джерело life.pravda.com.ua

Фото pikselstock/Depositphotos

Залишити відповідь