10 сухофруктів замість таблеток і вітамінів

Сухофрукти – та ж аптека. Вони підтримують імунітет, допомагають вилікувати і запобігти багатьом захворюванням.

Ця стаття про те, які сухофрукти потрібно їсти при застуді, при вагітності, для того, щоб схуднути і в інших випадках, повідомляє “Жіночий світ”.

Сушений чорнослив налагоджує роботу кишечника. Він допомагає зменшити розмір живота, якщо він роздувається від їжі, яку не встигає переварити. Через такі властивості чорнослив застосовують у багатьох дієтах, хоча він досить калорійний.

У чорносливі багато клітковини, органічних кислот і мікроелементів: натрій, калій, кальцій, фосфор, залізо. Завдяки цим речовинам, чорнослив покращує обмін речовин, допомагає нормалізувати тиск. Його можна застосовувати навіть для профілактики серцево-судинних захворювань.

Сушені фініки – прекрасний замінник цукерок! Вони такі ж солодкі, але в них менше калорій і багато клітковини, яка допомагає очищенню кишечника. Фініки зміцнюють імунітет. Їх обов’язково потрібно їсти при застуді, анемії, дистрофії і депресії.

Якщо у вас поганий настрій і хронічна втома – це явні симптоми нестачі якихось життєвої важливих речовин, а фініки шалено багаті ними! У них містяться кальцій, залізо, калій, магній, мідь, цинк, фосфор, натрій, алюміній, кадмій, кобальт, сірка, бор, марганець, провітамін A, вітаміни P, C, B1, B2, B6 і бета-каротин.

Сушений мандарин допомагає відновитися після хвороби. Мандарин покращує обмінні процеси, робить кровоносні судини більш еластичними. Завдяки цьому проходять набряки, застої крові і лімфи. У вас поліпшується апетит , а з ним і настрій.

Крім того, мандарини використовуються як ефективний засіб проти грибкових захворювань, астми і цинги. У складі цього «радісного фрукта» багато мікроелементів (калій, магній, кальцій, фолієва кислота) і вітамінів (C, P, B1, B2, A, D, K).

Сушений лимон – прекрасний антисептик. Він допомагає впоратися з застудою і грипом. Важко тягати за собою на роботу або в поїздку свіжі лимони, а жменя сушених скибочок лимона поміститься навіть в кишені.

У лимоні багато мінеральних солей, дуже багато вітаміну С (а це запорука правильного обміну речовин і харчування всіх тканин організму), а також містяться вітаміни A, B1, B2, D і P.

Лимон рекомендують при будь-яких запальних захворюваннях, при атеросклерозі, сечокам’яній хворобі і хворобах шлунково-кишкового тракту.

Курага розширює і очищає кровоносні судини. Це пояснює її «чарівні» властивості. Курага багата на магній, а збільшення магнію в крові – це природний сигнал до розслаблення на найглибшому рівні. Завдяки цьому курага знімає спазми стінок кровоносних судин.

Кровотік поліпшується і відбуваються чудеса. Відразу полегшується стан нирок і серця. Відновлюється харчування головного мозку, поліпшується пам’ять (тому студентам варто запасатися курагою на час сесії).

Особливо важлива курага для вагітних жінок. Вона володіє тим же ефектом: запобігає підвищений тонус матки, знімає стрес, підвищує рівень гемоглобіну в крові. Крім цього, курага ще й дає нам вітаміни С, В15, провітамін А, солі калію і заліза, фосфор і незамінні органічні кислоти.

Сушений кизил – хороший сечогінний і жовчогінний засіб. Завдяки цьому, він допомагає очищенню організму під час хвороби. Кизил допомагає при діабеті, подагрі, ревматизмі, недокрів’ї та при порушенні обміну речовин. Кизил містить органічні кислоти, вітаміни C і P, провітамін A, ефірну олію, солі заліза, калію, кальцію, магнію, сірки.

Сушений інжир надає щоках рум’янець і допомагає від сухого кашлю. Це тому, що в крові підвищується кількість заліза. В інжирі його навіть більше, ніж в яблуках.

Крім того, до складу інжиру входять калій, кальцій, марганець, фосфор, йод, бром, сірка, вітаміни A, C, B1, B2. Інжир стимулює роботу стравоходу і викликає апетит. Будучи сечогінним засобом, інжир оздоровлює нирки.

Особливо корисний він при захворюваннях серцево-судинної системи: допомагає при венозній недостатності, знижує згортання крові, запобігає гіпертонію, знімає сильне серцебиття.

Ізюм – засіб від дратівливості. Він має виражену заспокійливу дію. Але людям, схильним до повноти, варто знати міру, тому що у винограді багато цукру.

Завдяки високому вмісту калію, родзинки прискорюють регенерацію тканин і зміцнюють серцево-судинну систему. Це дозволяє любителям винограду так довго залишатися молодими.

Крім того, родзинки зберігають майже всі корисні властивості винограду: вітаміни В1, В2 і В5, а також залізо, бор, магній і інші мікроелементи. Вони в сукупності допомагають роботі серця, легенів, шлунково-кишкового тракту, нирок, рятують від анемії і загальної слабкості.

Сушена вишня виводить з організму хімікати. Це особливо важливо для жителів великих міст. А відбувається це за рахунок дії пектину: він допомагає зв’язати шкідливі хімічні сполуки, і вони виводяться з організму, не потрапляючи в кров.

Також вишня відома як хороший антисептик і відхаркувальний засіб, що так потрібно нам при застуді.

Йод, що міститься у вишні допомагає при склерозі. Завдяки поєднанню мікроелементів (калій, магній, вітаміни A, C, PP) і органічних кислот, вона знімає судоми і заспокоює нервову систему. Високий вміст солей заліза і міді робить вишню хорошим засобом від недокрів’я.

Сушений ананас допомагає схуднути і зберегти молодість. У ньому міститься лимонна та інші органічні кислоти, що прискорюють обмінні процеси.

Крім того, ананас містить рідкісну речовину бромелайн. Це комплекс рослинних ферментів, який покращує травлення і усуває запальні процеси. Калій і мідь в складі сприяє омолодженню всіх тканин тіла.