10 викрадених стародавніх артефактів, які були прокляті (фото)

В науці немає місця для забобонів і чарівництва. Протягом всієї історії ні на одне наукове питання не було знайдено жодного чарівного рішення, в той час як зворотне відбувається постійно. Єдиним винятком є, мабуть, область археології, повідомляє “ВСВІТІ”.

Навіть самий тверезий археолог може з повною впевненістю заявити, що деякі древні реліквії і артефакти, здається, явно мають незрозумілу з наукової точки зору здатність несамовито опиратися їх крадіжці.

1. Ядра для балісти

Ядра для балісти
Ядра для балісти

На кордоні Ізраїлю і Сирії в кінці 1980-х років були виявлені кілька сотень далеких родичів гарматних ядер, що використовувала Римська Імперія, щоб руйнувати ворожі оборонні споруди. Згідно із записами, древнє місто Гамла було захоплене римлянами після того, як його стіни були зруйновані, при цьому 9000 жителів міста віддали перевагу покінчити життя самогубством, кинувшись в ущелину.

Ніхто не помічав зникнення до 2015 року, коли у дворі музею раптово вранці знайшли два ядра балісти. Поруч з ними лежала записка: “Це два ядра від римських баліст з Гамла, я вкрав їх в липні 1995 року і з тих пір вони не принесли мені нічого, крім неприємностей. Будь ласка, не крадіть предмети старовини!”.

2. Помпейские реліквії

Реліквії стародавніх Помпеїв
Реліквії стародавніх Помпеїв

Згідно з легендою, Помпеї були прокляті богами після того, як деякі святі місця в місті були зруйновані римськими легіонерами. Археологічний доглядач Помпей, Массімо Осанна, отримує 100 посилок щороку зі всілякими артефактами з цього міста – від мозаїки і шматків фресок до частин статуй. Майже всі вони приходять з пояснювальними листами, в яких люди пишуть про різноманітні проблеми, з якими вони почали стикатися після того, як вкрали ці предмети. Один іспанський злодій надіслав цілих п’ять посилок з артефактами, стверджуючи, що прокляття спіткало всю його сім’ю.

3. Перстень Сеніціануса

Перстень Сеніціануса
Перстень Сеніціануса

Перстень Сеніціануса, виявлений в кінці 1700-х років, величезний за розміром. Діаметр золотого перстня становить 2,5 сантиметра, а важить він 12 грамів – носити його можна було б хіба що поверх рукавички. На цьому перстні є надпис латиною: “Сеніціанус, нехай береже тебе Бог”. Через кілька десятиліть після виявлення цього перстня була знайдена давньоримська табличка, яка описує історію цього артефакту. Вона була написана римлянином по імені Сільвіанус, який поскаржився богу Ноденса, що перстень був вкрадений.

На табличці також було написано: “Нехай у чоловіка на ім’я Сеніціанус, який носить цей перстень, не додасться здоров’я ні на дещицю, поки він не поверне перстень в храм Ноденса”. Вчені вважають, що ця історія цілком може бути прообразом знаменитої історії “Гоббіт”, адже оксфордський професор і автор – Толкін був добре знайомий з історією проклятого перстня.

4. Кнут маорі

Капітан Джеймс Редді Клендон
Капітан Джеймс Редді Клендон

Капітан Джеймс Редді Клендон був одним з перших європейських поселенців в Новій Зеландії. Він сприяв налагодженню контактів між маорі і європейськими колонізаторами, а згодом був головою першого банку Нової Зеландії і першим консулом США в цій країні. У будинку Клендон в Роїна сьогодні можна побачити цілу виставку речей і артефактів, багато з яких мають маорійське походження.

Один злодійкуватий відвідувач явно був не в курсі того, що більшість артефактів Маорі несуть на собі прокляття для свого власника, якщо з ними неправильно поводитись. Вкрадений батіг з ручкою з китового вуса, який належав старшому синові капітана Клендона, повернули менш ніж через місяць після того, як він був вкрадений. У супровідній записці було написано: “Заберіть цю кляту річ. Вона приносить суцільні нещастя”.

5. Єгипетське різьблення

Різьба з ієрогліфічним текстом
Різьба з ієрогліфічним текстом

Якийсь німець в 2004 році поцупив різьблення з ієрогліфічним текстом під час візиту до Єгипту. Різьба була повернута в посольство Єгипту в Берліні пасинком чоловіка, бо він сам не міг цього зробити, оскільки помер. Незабаром після повернення з поїздки чоловіка раптово розбив параліч і у нього почалася лихоманка. Після цього у нього діагностували рак, що невідомо звідки взявся, а незабаром німець просто помер. Артефакт був повернутий в надії на те, що “душа людини знайде спокій в іншому світі”, а також, щоб “звільнити пасинка і всіх інших родичів людини від провини в очах богів”.

6. Каміння з поля бою в Геттізбурзі

поле бою в Геттизберзі
поле бою в Геттізбурзі

Як стародавні розкопки в Помпеях, доглядачі парку в Геттізбурзі отримують десятки посилок щороку, в яких їм надсилають прути, каміння та інші “сувеніри на пам’ять”, які були викрадені з місця колишньої битви. При цьому всі посилки супроводжувалися листами про те, що речі прокляті. Один такий невдаха любитель сувенірів переніс виробничу травму, кілька операцій, а потім від нього пішла дружина. Інший втратив дружину, сина, і будинок, після чого і зовсім потрапив до в’язниці на дев’ять років.

7. Міське кладовище Вірджинії

Міське кладовище Вірджинії
Міське кладовище Вірджинії

У 1867 році в старому шахтарському місті Вірджинія-Сіті в Неваді побудували кладовище, оскільки до цього трупи ховали де попало по всьому місту. Однак, відразу ж виникла дивна проблема – багато надгробків почали пропадати з кладовища. Потім надгробки почали повертатись назад. Виявляється, всі без винятку надгробки крали для абсолютно приземлених речей – з них робили двері, садові прикраси і т.д. Але потім на викрадачів почали одне за іншим сипатися нещастя: від фінансових проблем до розлучення і смерті. Злодії почали повертати надгробки, щоб позбутися від прокляття.

8. Індійські артефакти з Бландінгу

Індійські артефакти з Бландінг
Індійські артефакти з Бландінгу

З моменту свого заснування в 1905 році мормонськими поселенцями, невелике містечко Бландінг в штаті Юта став відомий великою кількістю артефактів культури анасазі. З 1960-х років їх почали розкрадати мародери. Під час рейду ФБР в 1986 році було вилучено понад 900 незаконно привласнених артефактів. У 2009 році після спецоперації ФБР заарештували деяких з найбільш заможних громадян міста, в тому числі брата шерифа і місцевого доктора Джима Редда. Редд наклав на себе руки на наступний день, а двоє інших людей, також замішаних у злочині, зробили те саме протягом декількох місяців.

9. Віганго

Віганго
Віганго

Гоху – древнє чоловіче суспільство в кенійському племені міджікенда. Досвідчені різьбярі роблять складні скульптури з твердої деревини, відомі як “віданго”. Вважається, що ці скульптури втілюють дух померлого. Віганго дуже цінуються на Заході і за них платять величезні гроші. Але, оскільки кенійці не продають ці священні скульптури, їх просто іноді крадуть. Прокляття віганго осягає НЕ злодіїв, а плем’я.

Віганго необхідно регулярно приносити жертви і дари, а також їх ніколи не можна забирати з того місця, де вони були встановлені. Антрополог-дослідник, який відвідував це плем’я в 1999 році, виявив, що кілька статуй пропали. Після цього почалася посуха, а деякі члени племені загадковим чином померли. Після декількох років нещасть статуї повернули племені.

10. Скам’янілий ліс

Скам'янілий ліс
Скам’янілий ліс

У скам’янілі лісі в Національному парку Арізона спокуса обзавестися сувеніром високиа, як ніде, оскільки такі сувеніри просто всюди. Але мало хто знає, що з 1934 року в парк прийшли принаймні 1200 посилок з поверненнями цих сувенірів. При них були листи, що пояснюють ці повернення тим, що у людей, що привозять сувеніри додому, різко починалася “чорна смуга”, причому буквально у всьому.