11 січня. Цей день в історії

Сьогодні  відзначають День “дякую”. Цього дня бажано подякувати усім близьким та рідним, тим, хто є поруч із вами та тим, хто вам небайдужий. Свято з’явилося за ініціативою ООН і ЮНЕСКО.

1569 рік – в Англії,  в соборі Св. Павла відбулася перша в світі лотерея.

1759-й – у Філадельфії (штат Пенсільванія) почала роботу перша у США страхова компанія.

1909  рік – із Нью-Йорка у Філадельфію вирушають учасниці перших жіночих автоперегонів.

В 1922-му чотирнадцятирічний канадець Леонард Томпсон став першою у світі людиною, котру врятували від смерті від діабету за допомогою ін’єкції екстракту підшлункової залози, в якому містився інсулін.

1960-го  в СРСР створено Центр підготовки космонавтів.

1981 року  команда з трьох британців під керівництвом сера Ранульфа Фіннеса завершила найдовшу за відстанню і найкоротшу за тривалістю експедицію через Антарктику, досягнувши бази Скотта після 75 днів шляху; було пройдено 2 тисячі 500 миль.

2008 рік  – Олексій Михайличенко призначений головним тренером збірної України з футболу (працював до кінця 2009 року, не виконавши завдання виходу на ЧС-2010).

2008 – помер Едмунд Гілларі, перший підкорювач Евересту

Цього дня народилися

1757 – народився Олександр Гамільтон, засновник Національного банку США, відомий усім із портрету на десятидоларовій банкноті

1859-й – Джордж Керзон, англійський державний діяч, політик-консерватор. Автор “Лінії Керзона”, яка є основою сучасного українсько-польського кордону.

1875 року – Рейнгольд Глієр, композитор, диригент, педагог. Учитель Прокоф’єва, Ревуцького й Лятошинського. Уродженець Києва. Був викладачем Київського музичного училища, яке назване його ім’ям.

В 1906-му народився Альберт Гофманн, швейцарський хімік і літератор, широко відомий як “батько-винахідник” наркотику ЛСД.

1958-го – Ірина Дерюгіна, заслужений майстер спорту СРСР з художньої гімнастики. Єдина радянська гімнастка, яка двічі ставала абсолютною чемпіонкою світу – в 1977 і 1979 роках. Була дружиною Олега Блохіна.