12 листопада. Цей день в історії

1472 – великий князь Московський Іван III одружився із Зоєю (Софією) Палеолог, племінницею останнього візантійського імператора Константина Палеолога.

1772 — Крим отримав незалежність від Османської імперії.

1847 – Джеймс Сімпсон в університеті Единбурга (Шотландія) провів першу публічну демонстрацію використання хлороформу як анестетика.

1859 – у Парижі цирковий артист Жуль Леотар уперше дав виставу на повітряній трапеції

1860 – утворена Секретна служба США. Первинним завданням співробітників служби була боротьба з підробкою доларів.

1861 – у Росії заснована Рада міністрів як вищий урядовий орган країни

1871 — в Одесі у виставі «Сватання на Гончарівці» за п’єсою Квітки-Основ’яненка дебютував молодий актор Марко Лукич Кропивницький – відомий і видатний актор та режисер України.

1888 – на святі друкарів французького міста Лілль у виконанні робітничого хору вперше прозвучав «Інтернаціонал»

1893 — В американській газеті “San Francisco Morning Call” опубліковано перше оповідання 17-річного Джона Гріффіта під назвою “Тайфун біля берегів Японії”. Так почалась історія злету письменника Джека Лондона.

1902 – італійський співак Енріко Карузо записав платівку, яка першою в світі буде розпродана накладом понад 1 мільйон примірників

1906 – у Парижі бразильський інженер-авіатор Альберто Сантос-Дюмон встановив перший рекорд, зареєстрований Міжнародною федерацією повітроплавання.

1910 – перший кінотрюк: каскадер стрибнув у Гудзон з палаючої повітряної кулі

1910 – у Парижі вийшов перший номер «Робітничої газети» – нелегального органу російських більшовиків

1912 – пошукова група виявила місце останньої стоянки англійського полярного дослідника Роберта Скотта та його товаришів.

1917 – перші в історії вибори в Установчi збори в Росії (явка – менше 50%). Участь у виборах брали й більшовики, але перемогу здобули не вони, а есери – 40,4% голосів, майже удвічі більше за показник більшовиків (24,4%). При цьому есери України, які йшли окремою силою, набрали 7,7%, меншовики – 2,6%. Кадети взяли 4,7%, після чого на них почалися гоніння й масові арешти

1917 – Зимовий палац у Петрограді оголошений державним музеєм

1918 — Павло Скоропадський, тогочасний гетьман Української держави, підписав закон щодо створення автокефалії Української Православної Церкви (УАПЦ).

1918 — Європейська країна Австрія була проголошена республікою

1921 – у Харкові Рада народних комісарів УСРР постановила організувати в Україні Державний банк

1923 – Адольф Гітлер заарештований німецькими властями за спробу організації «пивного путчу»

1925 — створення «Лігеї Українських Націоналістів». Це відбулося у Празі (Чехія) на з’їзді учасників Українського Національного об’єднання i Союзу Визволення України.

1933 – на парламентських виборах у Німеччині 92% голосів віддано за список кандидатів від нацистської партії (96% місць у парламенті)

1933 – англієць Г’ю Грей першим сфотографував чудовисько, яке нібито живе в шотландському озері Лох-Несс (на знімку були три горби над водною гладдю)

1941 – – німецькі «юнкерси» вразили двома бомбами радянський крейсер «Червона Україна», який стояв у Севастополі на Графській пристані; 70 осіб загинуло. Крейсер затоне наступного дня, після відбуксирування в Південну бухту

1944 — Чотирнадцята Галицька добровольча дивізія СС перейменована на чотирнадцяту Військову гренадерську дивізію СС (інша назва – перша українська дивізія)

1948 – у Токіо завершився судовий процес над головними японськими військовими злочинцями

1952 – перший політ радянського стратегічного бомбардувальника Ту-95

1956 – Гамаль Абдель Насер обраний президентом Єгипту

1958 – НДР (соціалістична Східна Німеччина) розіслала 60 країнам ноту з вимогою визнати її

1967 — Відбувся Перший Світовий Конгрес вільних українців. Учасниками стали члени діаспори та діячі України у вигнанні. Конгрес відбувся в Нью Йорку, США

1969 – незалежний американський журналіст Сеймур Херш повідомив про результати суду над винуватцем знищення мирного населення у південнов’єтнамському селі Май Лай, община Сонгмі у березні 1968 р. Новину підхопили ЗМІ, і справу вже не можна було приховувати від громадськості. Жертвами американців стали від 200 до 500 селян.

1970 – на Індію та пакистанську провінцію Східна Бенгалія (нині Бангладеш) налетіли циклон та потужна припливна хвиля, що призвело до загибелі майже 300 тис. людей

1970 – The Doors відіграли свій останній концерт із Джимом Моррісоном у Новому Орлеані

1971 – президент США Річард Ніксон заявив про припинення активних бойових дій американських військ на території Південного В’єтнаму і віддав розпорядження про виведення ще 45 тисяч військовослужбовців

1971 – біля Вінниці розбився літак «Аерофлоту» Ан-24; усі 47 осіб на борту загинули

1973 – група Queen почала своє перше турне по Великій Британії. Вони виступали на розігріві перед концертами Mott the Hoople

1980 – американська автоматична міжпланетна станція «Вояджер-1» перетинула орбіту Сатурну, пройшовши на відстані 124 000 км від нього і за 4500 км – від його супутника Титану

1981 — Повторення успіху: американський космічний корабель (шаттл) під назвою «Колумбія» став першим космічним кораблем, який здійснив політ вдруге.

1981 — Успішно закінчився перший переліт через Тихий океан на повітряній кулі.

1982 – на пленумі ЦК КПРС після смерті Леоніда Брежнєва новим генеральним секретарем обрано секретаря ЦК, колишнього главу КДБ Юрія Андропова

1986 – в СРСР створено Радянський фонд культури на чолі з Дмитром Ліхачовим

1990 – коронація імператора Японії Акіхіто

1990 – Тім Бернерс-Лі оприлюднив офіційну пропозицію щодо створення Всесвітнього павутиння

1992 — з 23:00 був припинений грошообіг рубля як валюти України. С того моменту в якості еквіваленту карбованця був введений купон Національного банку.

1992 – із цього дня в Англіканській церкві у священицький сан можуть рукополагатися також і жінки

2001 — У Севастополі з належними військовими почестями було поховано двох членів екіпажу підводного судна «Курськ»: Денис Пшеничников (капітан-лейтенант) та Віталій Романюк (мічман).

 

12 листопада народилися:

1833 – Олександр Бородін, російський композитор (Князь Ігор, Богатирська симфонія, Пісня темного лісу).

1840 — Огюст Роден, французький скульптор-імпресіоніст, автор відомих скульптур «Мислитель», «Бальзак», «Поцілунок» та багатьох інших.

1866 – Сунь Ятсен, китайський революціонер-демократ, перший керівник Китайської Республіки у 1911 р., засновник партії Гоміньдан.

1905 – Іван Крушельницький, український поет, художник, драматург, декоратор, мистецтвознавець і літературний критик.

1908 — Дмитро Чепурний, український драматург та поет. За надто вільні висловлювання (по мірках тогочасного суспільства) був репресований. Помер в червні 1944 року під час ув’язнення.

1929 — Зіновій Красівський, видатна особистість в українській історії та юриспруденції. Займався громадсько-політичною роботою, писав вірші. Помер у вересні 1991 року.

1929 – Ролан Биков, радянський актор і кінорежисер

1929 – Патрісія Грейс Келлі, американська кіноакторка, принцеса Монако, дружина князя Реньє ІІІ, мати нині правлячого князя Альберта ІІ

1935 — Людмила Гурченко, народна артистка СРСР, акторка та композитор. Найбільш відомі фільми за участю Гурченко: «Карнавальна ніч», «Любов та голуби», «Вокзал для двох» та багато інших.

1936 — Микола Сингаївський, український поет, письменник, перекладач. Широкому колу українців він відомий в першу чергу по пісні «Чорнобривці» та по багатьом книгам як для дорослих, так і для дітей.

1941 — Юрій Некрасов, український кінорежисер, член спілки кінематографістів України. З 1972 року працював режисером-постановником в студії «Укртелефільм». Його роботи: «Поєдинок», «Відкриття», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» та багато інших.

1944 — Олександр Авагян, український археолог, спелеолог, музикант, поет і взагалі – багатогранна особистість. На честь Авагяна названо грот у печері Голубі озера, також він є співавтором рок-опери «Марія Оранта» та ще в 1962 році заснував першу українську рок-групу «Березень».