13 липня. Цей день в історії

13 липня 1882 року — у Ризі відкрита телефонна мережа (53 апарати).

1930 року відбувся  початок першого чемпіонату світу з футболу в Уругваї (матч Франція — Мексика — 4:1). У першості взяли участь загалом 13 команд. Крім французів і мексиканців, це були Чилі, Аргентина, Югославія, Бразилія, Болівія, Перу, Румунія та господарі уругвайці, які й стали чемпіонами.

1938-й   — відкрився перший у світі телетеатр у  Бостоні. За 25 центів 200 глядачів мали змогу протягом 45 хвилин спостерігати шоу з піснями й танцями. Сама вистава відбувалася поверхом вище й передавалася за допомогою телебачення.

1956 року  в  місті Хайфа закладено наріжний камінь метрополітену. Це єдине метро в Ізраїлі (за назвою гори Кармель — “Кармеліта”) було здане в експлуатацію у 1959 році і зараз налічує шість станцій.

1973 – світ побачив перший альбом групи “Queen”.

В 1996 році султан Брунею влаштував найдорожчий у світі прийом (30 млн. доларів плюс 17 млн. за концерт Майкла Джексона).

Цього дня народилися

100 до н. е. — Гай Юлій Цезар, давньоримський державний і політичний діяч, полководець, письменник. Диктатор Римської республіки, багаторазовий консул. Завоював Галлію, розширив державу до берегів Північної Атлантики, почав завоювання Британії. Діяльність Цезаря докорінно змінила культурний і політичний вигляд Західної Європи і залишила визначний слід в житті наступних поколінь європейців.  Від імені Цезар пішли назви монарших посад “кайзер” (“цісар”) і “цар”.

У 1923 році народився Михайло Пуговкін, радянський кіноактор Серед найвідоміших фільмів Пуговкіна — “Весілля в Малинівці”, “Спортлото-82”, “Іван Васильович змінює професію”. Загалом,  за роки творчої кар’єри актор знявся в 101 кінофільмі.

1942 року  — Форд Гаррісон, американський актор (“Зоряні війни”, “Індіана Джонс”, “Літак президента”, “Втікач”). Американський актор Гаррісон Форд може вважатися найбільш високооплачуваним кіноактором останньої чверті 20-го століття. Його найбільш відомими ролями є ролі космічного пілота Хена Соло в серіалі Зоряні війни і археолога, любителя пригод Індіани Джонса в “Шукачах втраченого ковчега” і наступних сіквелах. Форд зіграв головні ролі в багатьох голлівудських фільмах, які дали рекордні касові збори, серед них “Літак президента”, “Втікач”, “Той, що біжить по лезу”, “Ігри патріотів», “Презумпція невинності” та у рімейку фільму “Сабріна”. Форд є другим актором за касовими зборами в світі після Едді Мерфі.

У 1944-му народився  Ерне Рубік, угорський винахідник знаменитого кубика, названого його іменем.

1967-го — Бенні Бенассі, італійський діджей.

1969 року народився  Олесь Бузина, український письменник, журналіст, телеведучий.

Залишити відповідь