13 травня. Цей день в історії

1647 – В результаті катастрофічного землетрусу майже повністю зруйновано місто Сантьяго – майбутня столиця Чилі.

1777 – Відкриття університетської бібліотеки у Відні.

1787 – Перший корабель з каторжниками відправився з Англії до Австралії.

1846 – США формально оголосили війну Мексиці. Перемігши в ній, американці анексували північну частину Мексики – Каліфорнію, Арізону, Нью-Мексико і Техас.

1888 – скасування рабства в Бразилії.

1918 – У США надруковані поштові марки з перевернутим зображенням літаків, які згодом стали колекційною рідкістю.

1927 – У Німеччині стався крах фінансового і економічного ринку («чорна п’ятниця»).

1958 – Алжирська війна: початок травневого путчу в Алжирі, що завершився падінням Четвертої республіки у Франції та приходом до влади Шарля де Голля.

1991 – Корпорація «Apple» випустила в продаж «Macintosh System 7.0».

2003 – Шаоліньський монастир вперше сплатив податки. Монастир отримав гроші від однієї кінематографічної компанії – за використання своєї торгової марки. Це перший дохід монастиря після того, як настоятель вирішив взятися за захист інтелектуальної власності.

Цього дня народилися

1750 – Лоренцо Маскероні, італійський вчений і поет. Абат, професор алгебри і геометрії, ректор Павійского університету, він писав наукові трактати, а також обіймав відповідальні державні посади в Цизальпінської республіці.

1814 – Едуард Іванович Губер, поет і перекладач, переклав на російську мову «Фауста» Гете.

1849 – Панас Мирний (справжнє ім’я Панас Якович Рудченко), український письменник («Хіба ревуть воли, як ясла повні?», «Лимерівна», «Гуляща»).

1923 – Ісаак Йосипович Шварц, композитор, автор музики до багатьох театральних спектаклів і кінофільмів («Біле сонце пустелі», «Солом’яний капелюшок», «Втеча містера Мак-Кінлі»).

1926 – Уна Чаплін, дружина Чарлі Чапліна.

1939 – Харві Кейтель, американський кіноактор, який займає в списку ста кращих акторів за всю історію кінематографа почесне 37-е місце.

1986 – Олександр Рибак, норвезький співак, музикант, родом з Білорусії. Переможець Євробачення 2009, що набрав рекордну кількість балів – 387.

Джерело parta.com.ua