14 грудня. Цей день в історії

1287 – внаслідок потужної повені в Нідерландах загинуло майже 50 тисяч людей і утворилася затока Зейдер Зі, яка відкрила Амстердаму вихід до Північного моря. Катастрофу назвали “повінню святої Луції”, оскільки відбулася в день цієї святої.

1799 – помер Джордж Вашингтон, батько-засновник США, перший президент Сполучених Штатів у 1789-1797 рр.

1819 – Алабама стала 22-м штатом США. Під час Американської громадянської війни Алабама була одним із Штатів Конфедерації.

1893 – у Москві на Червоній площі урочисто відкрили Верхні торгові ряди (зараз – ГУМ)

1900 – опубліковане дослідження Макса Планка з квантової механіки

1901 – в Лондоні проведено перший турнір по настольному тенісу.

1902 – Commercial Pacific Cable Company стала першою компанією, яка проклала телеграфний кабель у Тихому океані. Він простягнувся від Сан-Франциско, штат Каліфорнія, до Гонолулу, Гаваї.

1903 – в Кіті Хоук( штат Північна Кароліна0, брати Райт зробили першу спробу піднятися в повітря на сконструйованому ними літаку. Однак конструкція впала ще на злеті.

1911 – експедиція Руаля Амундсена вперше досягла Південного полюса.

1913 – Греція анексувала острів Кріт, який здобув самоуправління від Туреччини

1917 – терські козаки проголосили створення Терсько-Дагестанського уряду

1918 – Гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь новоствореної представниками соціалістичних течій Директорії УНР.

1918 – на загальних виборах у Великій Британії у голосуванні вперше взяли участь жінки – старші 30 років. Для чоловіків віковий ценз було знижено до 21 року. Відтак кількість підданих, наділених правом голосу, зросла втричі. За іронією долі, ці вибори ознаменувалися найменшим відсотком виборців, які взяли в них участь, у XX ст.

1920 – перша авіакатастрофа з жертвами на лініях регулярного авіасполучення: в Лондоні літак врізався у будинок, загинули два члени екіпажу та два пасажири

1939 – СРСР виключено зі складу Ліги Націй через зимову війну – збройний конфлікт між СРСР і Фінляндією в період з 30 листопада 1939 по 13 березня 1940 року.

1943 – зусиллями військ Другого Українського фронту було визволено місто Черкаси.

1943 – постановою політбюро ЦК ВКП(б) затверджено Державний гімн СРСР (“сталінський”), замість “Інтернаціоналу”

1947 – у Мадриді відкрили футбольний стадіон імені Сантьяго Бернабеу, на якому проводить свої матчі знаменитий “Реал”.

1947 – ухвалена постанова Ради міністрів СРСР і ЦК ВКП (б) “Про проведення грошової реформи і скасування карток на продовольчі та промислові товари”

1949 – Столицею Ізраїлю став Єрусалим.

1955 – в ООН прийняті наступні країни: Австрія, Албанія, Болгарія, Угорщина, Йорданія, Ірландія, Іспанія, Італія, Камбоджа, Лаос, Лівія, Непал, Португалія, Румунія, Фінляндія та Шрі-Ланка.

1958 – третя радянська антарктична експедиція вперше досягла полюса недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від узбережжя материка точки).

1962 – американська автоматична міжпланетна станція “Марінер-2” стала першим апаратом, який полетів до Венери.

1984 – за звинуваченням у корупції розстріляний директор Єлісеєвського гастроному в Москві Юрій Соколов

1986 – після завершення будівництва “саркофага” над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС у газеті “Правда” надруковане повідомлення про те, що держкомісія прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд

1989 – етнічний українець Роман Гнатишин призначений генерал-губернатором Канади (склав присягу 29 січня 1990 р.)

1989 – на президентських виборах у Чилі перемогу здобув представник лівоцентристського блоку, лідер Християнсько-демократичної партії Патрісіо Ейлвін. Він змінив на посту глави держави диктатора Аугусто Піночета

1989 – помер Андрій Сахаров, визначний радянський фізик і громадський діяч, лауреат Нобелівської премії миру 1975 р., академік.

1995 – у Парижі лідер боснійських мусульман Алія Ізетбегович, президент Югославії Слободан Мілошевич та президент Хорватії Франьо Туджман підписали так звані Дейтонські угоди з урегулювання боснійського конфлікту (узгоджені в листопаді на військовій базі США у Дейтоні, штат Огайо)

1995 – чеченські війська під керівництвом Салмана Радуєва захопили друге місто Чечні – Гудермес

2004 – на півдні Франції відкрито найвищий міст-віадук Мійо, вантовий дорожній міст, що проходить понад долиною річки Тарн поблизу міста Мійо. Зараз це найвищий транспортний міст в світі, одна з його опор має висоту 341 метр — це трохи вище, ніж Ейфелева вежа.

14 грудня – народилися:

1503 – Мішель Нотрдам (Нострадамус), французький астролог, письменник, автор пророцтв – “Катренів”, лейб-медик Карла IX. Інша дата народження – 19 грудня

1546 – Тихо Браге, датський астроном, астролог. Протягом 16 років Тихо Браге вів спостереження за планетою Марс. Матеріали цих спостережень допомогли його помічникові — німецькому вченому Йоганну Кеплеру відкрити закони руху планет.

1654 – гетьман Лівобережної України Данило Апостол. Гетьманування Данили Апостола було спрямоване на захист державних прав українського народу та боротьбу з російським впливом на Україну.

1840 – письменник Михайло Старицький («Різдвяна ніч», «Утоплена», «Сорочинський ярмарок», «Тарас Бульба», «Циганка Аза», «Чорноморці», «За двома зайцями» та ін.).

1895 – народився Георг VI, король Великої Британії, Канади, Австралії та Південної Африки у 1936-1952 рр., останній король Ірландії (до 1949 рр.).

1931 – Микола Попов, радянський зброяр, конструктор танка Т-80

1960 – Віктор Пінчук, український мільярдер та меценат

1964 – Юрій Луценко, український політик

1970 – Анна Марія Йопек, польська співачка, музикант і продюсер, володар всіх можливих призів за музику в Польщі, в сукупності з золотими і платиновими рекордами продаж записів.

1979 – Майкл Оуен, англійський футболіст, нападник клубу “Манчестер Юнайтед” і збірної Англії. Раніше виступав за “Ліверпуль”, “Реал”, “Ньюкасл”.