15 грудня. Цей день в історії

1025 — Під час підготовки походу на Сицилію у віці близько 69 років помер візантійський імператор Василь II Болгаробоєць.

1640 — герцог Жуан Браганський вступив на португальський престол під іменем Жуан IV.

1699 — Введення юліанського календаря. Указом царя Петра I замість літочислення від «сотворіння світу» введено новий календар. Відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.

1791 – у США вступив у дію після ратифікації Білль про права (неофіційна назва перших десяти поправок до Конституції США, які закріплюють основні права і свободи людини і громадянина).

1939 рік – в Атланті відбулася прем’єра фільму “Віднесені вітром”.

1966 – французький астроном Дольфус відкрив десятий супутник Сатурна. Супутник дістав назву Янус.

1976 – Незалежна Держава Самоа прийнята в ООН (острівна країна в Тихому океані з населенням в 188,5 тисяч осіб)

1982 – знову відкрито кордон між Іспанією та Британською колонією Гібралтар.

1995-го Європейський суд виніс рішення у так званій “справі Босмана”, яка спричинила переворот у футбольній трансферній політиці. За поданням бельгійського футболіста Жана-Марка Босмана ухвалено постанову, за якою гравці отримали право вільно переходити в інший клуб після закінчення терміну контракту з попереднім клубом (без грошових компенсацій попередньому клубу). Також було скасовано квоти на легіонерів із країн ЄС.

1997 – Літак ТУ-154 розбився біля аеропорту міста Шарджа в Об’єднаних Арабських Еміратах. Загинуло 85 людей.

2000 – Зупинений 3-й енергоблок ЧАЕС. Чорнобильська атомна електростанція повністю виведена з роботи.

Цього дня народилися

37 — Нерон (Нерон Клавдій Цезар Август Германік), римський імператор, п’ятий і останній з династії Юліїв-Клавдіїв. Відомий своїми безумствами та жорстокостями.

1832 року – Александр Гюстав Ейфель, французький інженер-будівельник, спеціаліст із проектування сталевих конструкцій. Здобув небувалу популярність після того, як звів у Парижі до виставки 1889 року величезну металеву вежу, названу на його честь. Доти був відомий своїми імпозантними сталевими конструкціями для мостів – зокрема Понте де Дона Марія Піа через річку Дору в місті Порту в Португалії, мосту в Бордо, вокзалу в місті Пешт. Також Ейфель завершив віадук де Гарабі на півдні Франції заввишки 122 м (свого часу він був найвищим у світі).

1890 — Ємець Василь Костьович — світової слави бандурист-віртуоз. Василя Ємця називали «кобзарем у фраку», він виконував транскрипції творів Бетховена, Чайковського, Дворжака на своїй бандурі.

1907 — Німейр Оскар, бразильський архітектор, один з найвизначніших латиноамериканських архітекторів XX століття та один із засновників сучасної школи бразильської архітектури.

1859 – Людовик Лазар Заменгоф, польський лікар, творець есперанто – найбільш успішного з усіх сконструйованих міжнародних мов.

1934 — Станіслав Шушкевич, перший голова Верховної ради незалежної Білорусі.

1958 – Соломія Павличко, дочка Дмитра Павличка, — письменниця, літературознавець, перекладач, публіцистка, автор праць з історії фемінізму.

В 1986-му народилася Сніжана Онопко, супермодель.