15 серпня. Цей день в історії

778 – прикриваючи відхід військ Карла Великого, в Іспанії гине франкський маркграф Роланд (знаменитий герой французьких епічних оповідей, увічнений в поемі “Пісня про Роланда”).

1498 – у своєму третьому плаванні Христофор Колумб відкрив Гренаду.

1848 – американець Уолдо Хенчетт із міста Сірак’юс (штат Нью-Йорк) запатентував зуболікарське крісло.

1620 – з англійського порту Саутгемптон виходить у плавання вітрильне судно “Мейфлауер”, на ньому англійці перетнули Атлантичний океан.

1810 – на честь перемоги Наполеона під Аустерліцем (“битва трьох імператорів”) в Парижі споруджена Вандомська колона.

1835 – запатентована пральна машина з обертовим барабаном (представляла собою дерев’яний ящик з рухомою рамою).

1848 – американець Уолдо Хенчетт із міста Сірак’юс (штат Нью-Йорк) запатентував зуболікарське крісло.

1877 – Томас Едісон написав листа президентові телеграфної компанії Піттсбурга, в якому доводив, що найкраще вітання у спілкуванні телефоном — слово “hello” (у нас трансформувалося в “алло”). Цього ж дня Едісон першим у світі провів запис звуку — зафіксував на платівці пісню “Mary Had A Little Lamb”.

1914 – вперше через Панамський канал (з’єднує Атлантичний і Тихий океан) проходить судно.

1920 – війська Червоної армії зазнають поразки у Варшавській битві (британські історики включили його в список 18 найбільш видатних переломних битв у світовій історії), це дозволило полякам почати мирні переговори і добитися на них істотних поступок від більшовиків.

1921 – шведський полярний дослідник Фрітьоф Нансен в Женеві (Швейцарія) очолив міжнародну конференцію з питань допомоги голодуючим Росії (однією з причин голоду була тривала Громадянська війна).

1939 – у Німеччині сталася один із наймасовіших авіакатастроф. При показовому бомбометанні з пікіруванням за умов низької хмарності в землю врізалися 13 бомбардувальників “Junkers Ju-87”, що летіли один за одним.

1944 – у ході Другої світової війни німці почали відходити на Лінію Зігфріда (система фортифікаційних оборонних споруд, окремі її елементи використовуються і сьогодні, зокрема військами НАТО).

1969 – з 15 по 18 серпня проходив Вудстокський фестиваль — кінець ери хіпі.

1992 – в Азербайджані введено нову валюту – манат.

1994 – у Францію доставлений Ілліч Рамірес Санчес (відомий як Карлос Шакал): один з найвідоміших і небезпечних терористів-найманців XX століття (історія цієї людини стала сценарієм для багатьох фільмів).

1997 – в Україні засновано орден Княгині Ольги.

15 серпня народилися:

1195 – проповідник і святий, член ордена францисканців Антоній Падуанський.

1769 – Наполеон I Бонапарт, видатний французький військовий і державний діяч, полководець – завойовник Європи, імператор у 1804-1815 рр., король Італії і протектор Рейнського союзу.

1771 – всесвітньо відомий британський письменник Вальтер Скотт (вважається основоположником жанру історичного роману, автор безсмертного “Айвенго”).

1785 – англійський письменник Томас де Квінсі (автор знаменитої “Сповіді англійця, що вживає опіум”, вважається що ця книга сильно вплинула на творчість Гоголя і Достоєвського).

1863 – основоположник теорії корабля, автор безлічі робіт з теорії магнітних і гіроскопічних компасів, з артилерії, механіки, математики та астрономії, Олексій Крилов.

1878 – російська і радянська поетеса Раїса Кудашева (назавжди увійшла в історію як автор віршів до пісні “В лесу родилась елочка”).

1888 – Лоуренс Аравійський (Томас Едвард Лоуренс), англійський розвідник, археолог і письменник.

1892 – французький фізик-теоретик, один з основоположників квантової механіки Луї де Бройль (лауреат Нобелівської премії, автор гіпотези про хвильові властивості матеріальних частинок).

1944 – знаменитий італійський дизайнер Джанфранко Ферре (його часто називають архітектором моди, творчість Ферре є прикладом для багатьох сучасних кутюр’є).

1946 – генерал армії Анатолій Квашнін (очолював Генеральний штаб Росії, автор знаменитого “марш-кидка на Пріштіну”: був узятий під контроль стратегічний об’єкт – аеропорт “Слатіна” в Югославії).

1972 – Бен Аффлек, американський кіноактор (“Розумник Уїлл Хантінг”, “Армагеддон”, “Перл-Харбор”).

1978 – Лілія Подкопаєва, українська спортсменка, гімнастка.

1983 – Тіматі (Тимур Юнусов), російський музикант, співак-репер, підприємець.