16 серпня. Цей день в історії

16 серпня 1930 року створено перший звуковий кольоровий мультиплікаційний фільм. Також 16 серпня 1960 року зафіксували  світовий рекорд стрибків зі стратосфери. В рамках американської космічної програми капітан армії США Джозеф Кіттінджер залишив стратостат Excelsior III на висоті 31 км 150 м і благополучно приземлився. Цього ж року  заснували  Міжнародну академію астронавтики.

1995 – жителі Бермудських островів вирішили залишитися британською колонією і проголосували проти незалежності.

16 серпня народилися

1923 – ізраїльський політичний діяч Шимон Перес (лауреат Нобелівської премії миру).

1934 – геніальний французький кіноактор П’єр Рішар (особливо відзначився в жанрі комедійного кіно).

1954 року народився   Джеймс Кемерон, американський кінорежисер канадського походження. Один з найуспішніших режисерів світу: 7 його картин зібрали понад 5,6 млрд доларів. Він зняв два найкасовіших художніх фільми в історії кінематографу: “Титанік”,  котрий отримав 11 премій Оскар, (в тому числі кращий режисер, продюсер і монтажер отримав Камерон) і “Аватар”, котрий отримав 3 премії “Оскар” і зібрав в світовому прокаті понад 2,7 млрд доларів. Він також є автором інших культових стрічок “Термінатор”, “Чужі”, та “Термінатор 2)” —і творцем образу Термінатора. Усього на його рахунку 38 нагород і 33 номінації.

1958 рік  — Мадонна (Мадонна Луїза “Вероніка” Чикконе), американська поп-співачка, кіноакторка, танцівниця. Володарка семи “Греммі”, занесена до Книги рекордів Гіннесса як найуспішніша виконавиця всіх часів; включена до Залу слави рок-н-ролу.

За матеріалами tsn.ua, parta.com.ua

Залишити відповідь