17 листопада. Цей день в історії

1663 — Було сформовані на підписані «Батуринські статті». Внаслідок статей гетьманська влада у Україні значно обмежувалась на користь російського царя.

1800 — Столицею Сполучених Штатів Америки став Вашингтон.

1804 – у Харкові засновано університет (підтверджувальну грамоту підписав імператор Олександр ІІ).

1852 – Кінець історії комуністичної партії у Прусїї, на чолі якої стяв Карл Маркс.

1855 – шотландський дослідник Африки Девід Лівінгстон першим із європейців уздрів водоспад на річці Замбезі заввишки 120 м. Відкривач назвав його ім’ям королеви Вікторії

1869 — Церемонія відкриття Суецького каналу, що з’єднує Середземне та Червоне моря.

1880 – перші три британські жінки отримали ступінь бакалавра мистецтва в Лондонському університеті

1913 — Через Панамський канал проходить перше судно.

1917 – Марія Діккін заснувала в Лондоні перший притулок для хворих і скалічених тварин

1933 — Правління США оголошує про визнання СPСР як дружньої країни та відновлює з ним торгівельні відносини.

1939 — подія, наслідком якої в Україні започатковано святкування дня студента. У Празі тисячі студентів разом з викладачами вийшли на вулиці міста з протестом проти окупації нацистами. Майже всі учасники мітингу були розстріляні або відправлені в концтабори.

1948 – крейсер “Аврора” в Ленінграді став на вічну стоянку біля набережної на Великій Невці

1953 — Перша екскурсія в мавзолей, де покояться тіла Леніна та Сталіна.

1959 — Південноафриканська компанія «Де Бірс», починає процес виготовлення штучних діамантів.

1960 – відкриття Університету дружби народів ім. Патріса Лумумби в Москві

1966 — Відбувся найбільший метеоритний дощ. Метеори групи Леонідів можна було спостерігати в східній частині СPСР та західній частині Північної Америки.

1967 — Рік виходу чергового шедевру групи «Бітлз». Саме тоді ансамбль закінчив роботу над альбомом «Magical Mystery Tour».

1969 — В Гельсінкі (Швеція) починаються радянський-американські переговори щодо обмеження стратегічних озброєнь обох країн.

1970 – зареєстровано перший випадок, коли музичний матеріал для альбому записувався в умовах концертного залу, а не в студії.

1970 – космічна станція “Луна-17” здійснила м’яку посадку на поверхню Місяця в районі Моря Дощів; у подорож по поверхні супутника Землі відправився “Лунохід-1”

1971 — Відбувся військовий переворот в Північній Ірландії.

1978 – Радянський Союз повідомив про успішне випробування нейтронної бомби

1988 – Беназір Бхутто обрана прем’єр-міністром Пакистану. Вона стала першою жінкою – лідером мусульманської держави

1989 – 50-річчя з дня розстрілу студентів на демонстрації проти нацистів в Празі. Студенти знову вийшли на вулицю з метою вшанувати пам’ять загиблих, але демонстрація була розігнана поліцією. Власне, це послужило початком «Оксамитовій революції» в Чехословаччині.

1996 – Компанія Microsoft здійснила другу спробу (перша – 1994 рік) увійти в ринок портативних комп’ютерних пристроїв – цього дня компанією анонсовано вихід операційної системи Windows CE.

2001 — Колишній президент Афганістану Бурхануддін Раббані повернувся до кабула через п’ять років після того, як був зміщений рухом «Талібан».

17 листопада народилися:

9 – Тіт Флавій Веспасіан, більш відомий як Веспасіан — римський імператор з 20 грудня 69 (проголошений військами 1 липня), засновник династії Флавіїв, один з найбільш діяльних та успішних імператорів I сторіччя.

1749 – Ніколя Аппер, французький винахідник. Своє імя в історії увіковічив завдяки винаходу метод консервації продуктів – апертизації.

1755 – Людовік XVIII, король Франції, який на вимогу переможців Наполеона встановив у країні конституційну монархію

1788 – Щепкін Михайло Семенович, визначний актор української та російської сцени. Він перший заклав основи «театру переживання», перевтілення в сценічний образ. Щепкінський метод розкриття внутрішньої суті сценічного образу підхопили і розвинули його учні й послідовники.

1790 – Август Мебіус, німецький математик і астроном

1870 – Блажко Сергій Миколайович, видатний астроном, член-кореспондент АН СPСР. Понад 20 років очолював Комісію з вивчення змінних зірок при Астрономічній раді АН СPСР.

1906 – Соітіро Хонда, японський інженер, підприємець, засновник компанії “Honda”.

1926 – Коте (Константин) Махарадзе, грузинський і радянський актор театру й кіно, режисер, спортивний коментатор

1942 – Мартін Скорсезе, культовий американський кінорежисер, сценарист, продюсер та історик кіно. Серед найзначніших його робіт «Таксист», «Шалений бик», «Славетні хлопці». Скорсезе отримав премію «Оскар» в категорії найкращому режисеру за фільм «Відступники».

1965 – Руслана Писанка, українська акторка та телеведуча. За плідну працю на українському телебаченні та за заслуги в сфері кіно нагороджена Державною премією імені Олександра Довженка та орденом Святого Володимира.

1966 – Джеф Баклі – культовий американський рок-співак та гітарист, який загинув у тридцять років.

1966 – Софі Марсо, французька акторка кіно. Дебютувала в стрічці «Вечірка». У 1999 році зіграла дівчину Бонда у черговому, 19-му за ліком, епізоді Бондіани — підступну, але дуже вразливу Електру Кінг.