18 травня. Цей день в історії

Сьогодні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу, який був встановлений Указом Президента № 472/2014 від 16 травня 2014 року. Відзначається щорічно з метою підтримки боротьби громадян України – кримських татар за реалізацію своїх прав як представників корінного народу. Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один з найбільших злочинів радянського режиму. Увесь кримськотатарський народ радянська влада звинуватила у співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. Загальна кількість вигнаного з Криму корінного народу склала 200 тисяч осіб, з них 183 тисячі кримських татар. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. Хоча 5 вересня 1967 року Указом Президії Верховної Ради СРСР з кримських татар були зняті звинувачення у зраді, вони так і не отримали права повернутися на історичну батьківщину. Лише 14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав», започаткувавши процес політичної реабілітації депортованих за національною ознакою. 20 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 1140-18 «Про… гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави», якою визнала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення у складі України.

Також сьогодні День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу — день пам’яті в Україні, що відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою ВР депортація з Криму кримських татар визнана геноцидом кримськотатарського народу.

Щорічно 18 травня святкується Міжнародний день музеїв. Заснований на ХІ Генеральній конференції Міжнародної ради музеїв (ICOM) – міжнародного об’єднання музеїв та професійних музейних працівників, які займаються збереженням, охороною та популяризацією світової природничої і культурної спадщини, як матеріально, так і нематеріальної. Відзначається з 1978 року. Наразі до Міжнародної ради музеїв входить 150 країн світу, в тому числі й Україна. В нашій державі функціонують близько 600 музеїв. І вже стало доброю традицією в цей день відкривати двері музейних установ для вільного відвідування.

Події дня:

1642 – заснування Монреаля (Канада).

1753 — указом російської імператриці Єлизавети засновано перший у Росії Державний банк.

1787 – майстрам із Тулузи вперше вдалося гравіювання на склі.

1830 — у США почато промислове виробництво перших газонокосарок.

1888 – в  США продемонстрована перша грамофонна платівка.  Німецький інженер Е. Берлінер, що працював в США, запропонував використовувати у якості носія звуку цинковий диск, вкритий тонким шаром воску, і апарат для відтворення звуку з цього диска — грамофон. Диск Берлінера дозволяв знімати з нього металеву копію — матрицю для масового виробництва грамплатівок шляхом штампування спочатку з целулоїду, ебоніту, каучуку, потім шеллачних смол. Перша в світі грамплатівка, зроблена Берлінером, зберігається в Національному музеї США у Вашингтоні.  У 1923 році  французький інженер Антуан Барнай отримав патент на телефон із дисковим набором номера.

1927 — американська кінозірка Норма Талмадж випадково залишила відбиток ступні на м’якому асфальті, що наштовхнуло на ідею створення в Голлівуді алеї відбитків кінцівок кінозірок.

1953 – американська льотчиця Жаклін Кохран стала першою в світі жінкою, що подолала на літаку звуковий бар’єр.

1958 – на Другому Канському кінофестивалі «Золоту пальмову гілку» отримав радянський фільм «Летять журавлі».

1961 – в Україні встановлено літературні премії імені Тараса Шевченко.

1981 — У Цюріху американський бігун Рональдо Нехеміа першим в істории пробіг 110 метрів з бар’єрами швидше 13 секунд.

1990 – у Франції встановлений рекорд швидкості потягів (515,3 км/ч).

1997 –  ірландка Бріджет Діррен отримала диплом із відзнакою національного університету у віці 102 рік (світовий рекорд).

2005 – ратифікацією Оттавської конвенції Україна остаточно зобов’язалася позбутися п’ятого найбільшого арсеналу протипіхотних мін у світі.

Ювілеї дня:

1048 – Омар Хайям, персидський і таджицький поет, математик, філософ. Його рубаї (чотиривірші) користуються всесвітньою популярністю.

1788 – Х’ю Клеппертон, шотландський дослідник Африки, що перетнув Сахару з півночі на південь.

1912 – Річард Брукс (справжнє ім’я Рубен Сакс), американський кінорежисер, володар «Оскара» («Шкільні джунглі», «Брати Карамазови», «Елмер гентрі»).

1933 – Валентина Ананьїна, актриса («Комуніст», «Летять журавлі», «Кар’єра Діми Горіна», «Я крокую по Москві», «Щит і меч»).

1949 – Рік Уейкман, англійський рок-музикант (синтезатор) (Strawbs, Yes, сольні проекти).

1950 — Гарнік Ашотович Хачатрян, дніпродзержинський скульптор, заслужений художник України, член Національної спілки художників України, почесний громадянин Дніпродзержинська.

1957 – Мішель Крету, німецький музикант, румуно-австрійського походження. засновник і лідер проекту «ENIGMA».

1962 – Сандра (справжнє ім’я Сандра Лауер), німецька поп-співачка. Дружина Мішеля Крету.

1987 – Луїсана Лопілато, аргентинська актриса, співачка і фотомодель.

Залишити відповідь