25 липня. Цей день в історії

Сьогодні, 25 липня, відзначають День зубного техніка. Також цього дня у 1956 році відбулося перше в морській історії зіткнення двох лайнерів і вдала велика рятувальна операція на морі. За 50 хвилин до півночі зіштовхнулися італійський пароплав “Андреа Доріа” (241 м завдовжки, 1706 пасажирів і членів екіпажу), який прямував із Генуї до Нью-Йорка, і шведський корабель “Стокгольм”, що йшов із Нью-Йорка. Загинули 46 людей з “Андреа Дорії” і п’ятеро зі “Стокгольма”.

1978 рік — у місті Олдем (Англія) народилася перша людина, зачата у пробірці — Луїза Джой Браун. Через чотири роки таким же шляхом була зачата її сестра Наталі, яка у 1999 році стала першою зачатою у пробірці людиною, що природним способом зачала власну дитину.

1984 року відбувся перший вихід жінки у відкритий космос. Космонавтка Світлана Савицька вийшла у відкритий космос з борта орбітальної космічної станції “Салют-7”.

25 липня 2008 року уперше за три з половиною сотні років в Україну з візитом приїхав Вселенський патріарх — Варфоломій I.

У цей день народилися

У 1575 році — Христоф Шайнер, німецький астроном, фізик і математик, ректор єзуїтського колегіуму. У 1611 році, незалежно від Галілея і Фабріціуса виявив на Сонці плями і спалахи, створив карту Місяця, винайшов пантограф — прилад, що дозволяє отримувати зменшені або збільшені накреслені копії малюнка чи креслення.

1929 – відомий російський письменник, автор гумористичних оповідань, кінорежисер та актор Василь Шукшин.

1947 рік — Василь Кремень, український учений-освітянин та політик.

За матеріалами tsn.ua, parta.com.ua, dilovamova.com.

Залишити відповідь