27 березня у Дніпрі оголосять переможців ювілейного конкурсного фестивалю «Січеславна-2017»

27 березня, о 16.00, у Дніпропетровському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців і вручення гран-прі XXV театрального фестивалю-конкурсу «Січеславна».

Про це під час прес-конференції повідомив заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко. Цей конкурс активно підтримує міська влада Дніпра і вже другий рік поспіль він проходить у рамках програми Бориса Філатова «Культурна столиця». Захід є міжобласним. З 15 по 26 березня триває перегляд і рецензування вистав. Крім того, в рамках фестивалю проводять конкурс для творчої молоді «Надія Січеславни», переможці якого отримають найвищі театральні нагороди Придніпров’я за досягнення в галузі театрального мистецтва. Володарі гран-прі «Січеславна» та «Надія Січеславни» одержать премії та бронзові статуетки. Винагорода для володаря гран-прі становитиме цього року 30 тис. грн.

«У конкурсному фестивалі беруть участь театри з Придніпров’я: Запоріжжя, Кривого Рогу, Павлограда, Кам’янського. Дніпро представляють 9 театрів, з них 3 – міського підпорядкування: Дніпровський драматичний молодіжний театр «Віримо!», Дніпровський міський телевізійний театр та Дніпровський міський театр ляльок. Переможців визначатимуть у номінаціях: найкраща студентська робота; найкраща жіноча роль другого плану; найкраща чоловіча роль другого плану; найкраща жіноча роль; найкраща чоловіча роль; найкраща пластика у виставі; найкраще музичне оформлення; найкраща сценографія; найкраща режисерська робота; найкраща вистава сезону – драматична, пластична, лялькова. Загалом на фестиваль подано 38 вистав. Тож запрошуємо всіх охочих на підведення підсумків і нагородження переможців», – сказав Олександр Шикуленко.

У свою чергу керівник Художньої ради при міському голові, заслужений діяч мистецтв України, депутат міської ради Григорій Гельфер наголосив, що в непрості часи дуже важливо підтримувати такі фестивалі.

«Це важлива культурна подія для Дніпра. Тим паче, що цьогорічна «Січеславна» – ювілейна. Деякі вистави нам вже знайомі, але є й такі, що презентуються вперше. Загалом театральне життя нашого міста вирує, воно насичене, і це не може не радувати», – наголосив Григорій Гельфер.

Одним із членів журі фестивалю є народний артист України, актор Львівського Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької, режисер, педагог Львівського національного університету ім. І. Франка Григорій Шумейко. Під час прес-конференції він підтвердив, що фестиваль не має аналогів в Україні.

«Безперечно, в нашій країні є різні театральні фестивалі, але ваш є особливим, оскільки вже має свою історію і, що важливо, проводиться щороку. Фестиваль насичений: вже понад тиждень переглядаємо по 3-4 вистави на день. Це неабияке задоволення – спостерігати за грою талановитих акторів. Вже побували в Кривому Розі, Павлограді, Кам’янському, зараз – у Дніпрі. Залишилися лічені дні, й ми дізнаємося переможців», – сказав Григорій Шумейко.

Під час підведення підсумків та церемонії нагородження у театрі ім. Т. Шевченка працюватиме виставка сценографії художників театрів Дніпра та Кам’янського. Це проект Марії Ткаченко, який цього року підтримали стипендією міського голови Дніпра Бориса Філатова.