27 листопада. Цей день в історії

1095 – проголошення Першого хрестового походу в Клермоні. Похід був проголошений Папою Римським Урбаном ІІ.

1493 – Христофор Колумб заснував перше поселення європейців в Америці – Ізабеллу (острів Домініка)

1834 – Томас Девенпорт запатентував перший у США електродвигун

1895 – Підписання заповіту Альфредом Нобелем, згідно якого все його майно та гроші будуть направлені на розвиток фонду Нобелівської премії.

1918 – В. Вернандський став президентом Української Академії наук.

1943 – Битва підрозділів Української Повстанської Армії з двома німецькими дивізіями у Чорному лісі.

1967 – на екрани СРСР вийшов перший радянський фільм жахів “Вій” режисерів Костянтина Єршова і Георгія Кропачова

1971 — радянський космічно-автоматичний апарат «Марс-2» зробив посадку на планеті Марс.

1992 – у Відні пожежа охопила палац Хофбург.

1997 — газета «Всеукраинские ведомости» оприлюднила матеріал про злочинні фінансові махінації фірми «Республіка», очолюваної І. Бакаєм, та про мільйонні збитки, що зазнала держава через діяльність цього підприємства. Цікаво те, що особи, повинні у скоєнні злочину, досі не покарані.

1998 – надійшла в продаж серія комп’ютерних ігор FIFA

27 листопада народилися:

1701 — Андерс Цельсій, шведський астроном, геолог і метеоролог, є широковідомим сьогодні завдяки термометру зі стоградусною шкалою, який отримав його ім‘я (термометр зі шкалою Цельсія або термометр Цельсія) і використовується в більшості країн світу

1863 — Ольга Кобилянська, видатна українська письменниця, активна діячка жіночого руху Буковини. За творами письменниці знято фільми: «Земля», «Вовчиха», «Меланхолійний вальс», «Царівна» тощо.

1870 – Юхо Паасіківі, президент Фінляндії у 1946-1956 рр. Його політика – “лінія Паасіківі” – вміло поєднувала західний вектор із дружбою з СРСР

1879 – Григорiй Чупринка, український поет-романтик

1894 – Мацусіта Коносуке, японський бізнесмен, засновник Matsushita Electric, що відома своєю побутовою електронікою під брендом Panasonic.

1915 — Яків Гніздовський, український графік, скульптор i живописець. Серед найвідоміший робіт іконостас для української греко-католицької церкви святої Трійці в Керганксоні (США).

1918 — Борис Патон, вчений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів; Президент АН України, перший нагороджений званням Герой України.

1942 — Джеймс Маршалл “Джимі” Гендрікс, американський гітарист, співак і композитор. За версією журналу Rolling Stone, Хендрікс був визнаний найкращим гітаристом світу.

1953 — Борис Гребенщиков, поет, музикант, лідер групи “Акваріум”.

1960 — Юлія Тимошенко, політик та державний діяч.

1963 – Володимир Машков, російський кіноактор (Любов на острові смерті, Катя Ізмайлова, Ліміта, Американська дочка, Злодій, Мама, Російський бунт, Американська рапсодія), режисер (Сирота казанська).

1973 — Брюс Лі, китайський та американський кіноактор, майстер бойових мистецтв, інструктор і актор бойового кіно, один з найвпливовіших митців бойового жанру 20-го сторіччя.