27 травня. Цей день в історії

Події дня:

1647 – в штаті Массачусетс страчена (повішена) перша відьма – Ача Янг.

1703 – закладена Петропавлівська фортеця. День заснування міста Санкт-Петербурга.

1753 – завершено будівництво Андріївської церкви в Києві.

1794 – імператриця Катерина ІІ видала рескрипт про заснування нового міста і порту в Хаджибеї і затвердила перший генеральний план міста Одеси.

1821 – заснована Миколаївська астрономічна обсерваторія.

1895 – англійський винахідник Бірт Акрес (Birt Acres) запатентував кінопроектор.

1916 – президент США Вудро Вільсон закликав після війни створити Лігу Націй.

1926 – в містечку Ганнібал (шт. Міссурі) спорудили пам’ятник Гекльберрі Фінну і Тому Сойєру.

1930 – у Нью-Йорку був відкритий хмарочос «Крайслер білдинг» – один з найвідоміших і пізнаваних хмарочосів. У будівлі 77 поверхів, а його висота разом зі шпилем становить 319 м. На момент відкриття хмарочос був найвищим будинком у світі. Втім, вже менш ніж через рік його обігнав Емпайр Стейт Білдінг. Наразі хмарочос займає 4-е місце по висоті в Нью-Йорку і залишається найвищим цегляним будинком у світі. У 1976 році будівля Крайслер Білдінг отримала статус Національного історичного пам’ятника США.

1937 — у Сан-Франциско урочисто відкрився міст над протокою Золоті Ворота — один із найкрасивіших у світі.

1949 – у Москві закрито Камерний театр режисера Олександра Таїрова, «який на ділі був носієм буржуазно-космополітичних і формалістичних тенденцій», колектив «не знайшов нового творчого обличчя і не зумів твердо стати на шлях соціалістичного мистецтва».

1950 – теледебют Френка Сінатри на каналі NBC. Він виступав разом з коміком Бобом Хоупом (Bob Hope).

1971 – у присутності 103 000 глядачів, відбувся прощальний матч Льва Яшина. У цьому матчі збірна клубів всесоюзного спорттовариства «Динамо» (у матчі брали участь майстри з Москви, Києва і Тбілісі), грала проти збірної зірок Світу, за яку грали Ейсебіо, Боббі Чарльтон, Герд Мюллер і багато інших. Гра закінчилася рахунком 2:2.

1993 – скасування в Росії кримінального переслідування за гомосексуалізм.

1994 – створена група «Сплін».

Ювілеї дня:

1332 – Абдурахман Абу Зейн ібн Мухаммед Ібн Халдун, арабський історик і філософ. Основний його праця «Книга повчальних прикладів з історії арабів, персів, берберів і народів, що жили з ними на землі» є основним джерелом по середньовічній історії Північної Африки.

1894 – Дешіел Хеммет, американський письменник, автор детективів («Червона жнива», «Скляний ключ», «Мальтійський сокіл»).

1922 – Крістофер Лі, американський актор («Собака Баскервілів», «Мумія», «Распутін», «Людина із золотим пістолетом», «1941»).

1923 – Генрі Кіссінджер, американський державний діяч, лауреат Нобелівської премії миру.

1930 – Джон Барт, американський письменник-постмодерніст, один з основоположників «школи чорного гумору».

1956 – Джузеппе Торнаторе, італійський режисер, володар «Оскара» («Парадіз», «Чиста формальність»).

1967 – Шукшина Марія Василівна, Заслужена артистка Росії, телеведуча.

1971 – Пол Беттані, англійський кіноактор («Код да Вінчі», «Ігри розуму», «Хазяїн морів: на краю землі»).

Роковини смерті:

Ніколо Паганіні (1782-1840), італійського скрипаля-віртуоза, композитора. Особистість Паганіні була оточена масою фантастичних легенд, чому сприяли «демонізм» його зовнішності і романтичні епізоди біографії. Після смерті скрипаля папська курія не дала дозволу на його поховання в Італії. Лише багато років потому, його прах було перевезено до Парми. Образ Паганіні надзвичайно яскраво відобразив Генріх Гейне у повісті «Флорентійські ночі». На німецького письменника великий італієць справив незабутнє враження як своєю зовнішністю, так і геніальною грою.

Роберт Кох (1843-1910), німецького мікробіолога, одного з основоположників сучасної бактеріології та епідеміології, лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини (1905). Наукові праці вченого присвячені виявленню збудників інфекційних хвороб і розробці методів боротьби з ними. Кох відкрив і дослідив збудників сибірки, холери, туберкульозу (паличка Коха). Вчений був палким шанувальником творчості Гете (знав напам’ять чимало з «Фауста») і затятим шахістом.

Залишити відповідь