3 квітня. Цей день в історії

3 квітня день народження штрих-коду. Рівно 43 роки тому його вперше застосували – спочатку в США, а потім і у всьому світі. Винахідниками штрих-коду вважають аспірантів філаделійського Інституту Технології – Бернарда Сільвера і його друга Нормана Джозефа Вудланда.

На ідею їх наштовхнула азбука Морзе – крапки та тире витягнули по вертикалі, перетворивши їх у тонкі та товсті лінії. Перший штрих-код Вудленд намалював на піску – на пляжі Флориди.

Сьогодні відзначається День геолога, який був встановлений в ознаменування заслуг радянських геологів у створенні мінерально-сировинної бази країни Указом Президіуму Верховної Ради СРСР від 31 березня 1966 року. Відзначається щорічно в першу неділю квітня.

Ініціатором звернення в Президіум Верховної Ради СРСР виступила група видатних радянських геологів на чолі з академіком А. Л. Яншиним. А приводом для звернення послугувало відкриття у 1966 році перших родовищ Західно-Сибирської нафтогазоносної провінції.

В Україні День геолога закріплений відповідним Указом Президента України від 7 лютого 1995 року № 110/95 і святкується щорічно так само, в першу неділю квітня.

Події дня:

1836 — царським урядом прийнято рішення про будівництво першої в Росії пасажирської залізниці — Царскосільскої залізниці

1879 — Софію проголошено столицею Болгарії

1885 — німецький винахідник Готтліб Даймлер отримав патент на свій перший одноциліндровий двигун внутрішнього згорання з водяним охолодженням потужністю 0,5 кінської сили

1896 — у Мілані засновано “Ла Газзетта делло Спорт” — найавторитетніше спортивне видання Європи
1910 — вперше здійснено сходження на найвищу вершину Північної Америки Мак-Кінлі (6193 м) на Алясці

1919 — Український Раднарком проголосив Асканію-Нову заповідником

1933 — у Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки (26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка)

1933 — літак уперше перелетів через Еверест

1952 — відновляється видання заводської газети «Трубник», органу Нікопольського Південно-трубного заводу. Тривалий час газета не виходила через окупацію та повоєнні труднощі. Передостанній номер газети, що вийшла, підписаний редактором до друку 30 липня 1941 року. Зараз газета називається «Проспект Трубників».

1963 — вийшов перший номер зональної газети «Прапор юності», органу ЦК ЛКСМУ по Придніпровському економічному регіону. «Прапор юності» продовжив традиції своєї попередниці — газети, що неодноразово змінювала назву: «Грядущая смена», «Майбутня зміна», «Майбутня зміна», «Молодий ленінець». Згодом газета стала органом Дніпропетровського обкому ЛКСМУ, а після розпаду СРСР та зникнення комсомолу — просто молодіжною газетою. З 1994 року вона змінила назву на «Мегаполіс України». 1997 року газета припинила існування.

1973 — Рада Міністрів УРСР заснувала літературну премію імені Павла Тичини

1987 — у приміщенні штаб-квартири Всесвітньої організації охорони здоров’я заборонили палити

2007 — французький швидкісний поїзд «TGV» встановив новий світовий рекорд швидкості для пасажирського поїзда: 574,8 км/год.

Ювілеї дня:

1151 — Ігор Святославич, князь новгород-сіверський, герой “Слова про Ігорів похід”.
1783 — Вашингтон Ірвінг, американський письменник.

1896 — Микола Семенов, радянський хіміко-фізик, єдиний радянський лауреат Нобелівської премії з хімії (отримав в 1956 році спільно з Сирілом Хиншелвудом).

1898 — Катерина Есау, американський ботанік, авторка дослідження «Анатомія рослин».

1918 — у заводському селища на околиці Катеринослава (тепер Дніпропетровськ) народився Олесь Терентійович Гончар, український письменник («Прапороносці», «Тронка», «Собор», «Берег любові», «Циклон»), академік, громадський діяч.

1924 — Марлон Брандо, американський актор, лауреат двох премій «Оскар» («Хрещений батько», «Апокаліпсис сьогодні», «Останнє танго в Парижі», «Дон Жуан де Марко»).

1924 — Бурчак Федір Глібович, український вчений-правознавець, академік, засновник Академії правових наук України, на честь якого названий Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва у Києві.

1941 — Григорій Гаркуша, український співак та соліст (баритон), народний артист України.

1944 — Роберт Геббельс, люксембурзький політик, депутат Європейського Парламенту.

1948 – народився Валентин Дикуль, артист цирку, творець методики реабілітації хворих зі спинномозковими травмами.

1958 — Алек Болдуїн, американський кіноактор («Ноттінг Гілл», «Перл-Гарбор», «Одружена з мафією»).

1961 — Едді Мерфі, голлівудський кіноактор («Життя суботнього вечора», «Поліцейський з Беверлі-Гіллз», «Шрек», «Доктор Дуліттл», «Знайомтесь: Дейв»).

1971 — Анастасія Заворотнюк, російська акторка театру і кіно («Моя прекрасна няня»), телеведуча.

1987 — Іван Сенай, український боксер-любитель, чемпіон Європи 2008 року у середній ваговій категорії.

Роковини смерті:

1762 — покінчив життя самогубством київський полковник Юхим Дараган.

1862 — Джеймс Росс, англійський полярний дослідник.

1897 — Йоганнес Брамс, видатний німецький композитор, піаніст, диригент.

2003 — Бушок Григорій Федорович, український фізик.

2011 — Станіслав Конюхов, генеральний конструктор і генеральний директор КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля.

Залишити відповідь