31 травня. Цей день в історії

1223 – Пройшла битва на річці Калці між російсько-половецькими військами і військами Чингісхана, що закінчилася поразкою російсько-половецьких військ.

1578 – Італійський археолог Антоніо Босіо виявив у Римі древні християнські катакомби.

1787 – В Англії організований перший в світі крикетний клуб.

1815 – проголошено створення Нідерландського королівства.

1836 – У Англії запатентований гребний гвинт.

1850 – Скасування загального виборчого права у Франції.

1859 – на башті Біґ-Бен у Лондоні запрацював знаменитий сьогодні годинник. Висота вежі 96,3 метра; годинник розташований на висоті 55 м над землею. Діаметр циферблату 7 метрів. Вага Великого дзвону – 13,8 тонни, висота – більше двох метрів. Остаточним своєю назвою Великий дзвін зобов’язаний, імовірно, розпорядникові робіт зі зведення нової будівлі Вестмінстерського палацу серу Бенджамину Холлу. Через значні розміри Холла прозвали Великим Беном. Але є і припущення про те, що Біг Беном дзвін і Годинникова вежа стали іменуватися завдяки дуже популярному у той час в Лондоні боксерові Бену Канту, що також відрізнявся вражаючими габаритами.

1868 – біля Парижа в парку Сен-Клу відбулася перша велогонка. Довжина траси становила 1200 м. Переможцем став англієць Джеймс Мур. Спортивний велосипед важив тоді 73 кг.

1870 – Едвард Десемдт отримує патент на технологію виробництва асфальту.

1879 – У Берліні відкрилася перша в світі електрична залізниця і продемонстровано перший електропоїзд, сконструйований Вернером фон Сіменсом

1884 – Американський лікар, пропагандист вегетаріанства Джон Харві Келлог запатентував кукурудзяні пластівці.

1889 – Вільям Баррі Оуен, головний керуючий «The Gramophone Company», купив у художника Френсіса Барро малюнок його пса на прізвисько Ніппер, заплативши за малюнок 50 фунтів стерлінгів. Зображення чорно-білого фокстер’єра, що схилив голову і слухав голос господаря, що доноситься з грамофонній труби, нині знайомий кожному меломанові.

1889 – через руйнування греблі “Саут Форк” повністю затопило місто Джонстаун (США), загинуло 2209 людей.

1891 – У Владивостоку урочисто закладена Транссибірська магістраль. Будівництво починалося з східної ділянки від Владивостока до станції Графської (нині Лазо).

1911 – у Белфасті на воду спустили океанський лайнер “Титанік”. За церемонією спостерігали понад сто тисяч людей. Об борт нового корабля не розбили традиційну пляшку шампанського.

1918 – Після розпаду Австро-Угорщини в Піттсбурзі (США) оголошено про політичний союз чехів і словаків, який привів до утворення в жовтні того ж року незалежної Чехословацької республіки.

1941 – У Німеччині готичний шрифт замінений на латинський.

1946 – Утворено літакобудівне ОКБ О. К. Антонова.

1961 – Проголошення незалежності Південно-Африканської Республіки від Великобританії.

1966 – відкрито рух літаків міжнародної авіалінії Прага-Київ.

1979 – Експедиція «Комсомольської правди» на лижах досягла Північного полюса.

1987 – у Києві вперше відсвяткували День міста – із народними гуляннями, виставками, концертами, парадом на автомобільних платформах на Хрещатику.

2003 – у Парижі закінчився останній політ літака марки “Конкорд”. Польоти цих надзвукових пасажирських літаків французько-британського виробництва припинено через високу аварійність.

2004 – Ізраїльський верховний суд ухвалив, що іноземці, що прийняли іудаїзм, мають право отримати ізраїльське громадянство, проте остаточне рішення залишається за міністром внутрішніх справ Авраамом вразить. Згідно ізраїльськими законами, людина, у який, принаймні, хоч один дідусь чи одна бабуся – євреї, може отримати ізраїльське громадянство.

31 травня народилися:

1557 – Федір Іоаннович, третій за старшинством син Івана Грозного, цар (1584-1598 рр..).

1802 – Чезаре Пуньі, італійський композитор, що написав перший балет на російську тему – «Коник-Горбоконик».

1847 – Вільям Джеймс Піррі, ірландський кораблебудівник, що керував найбільшою судноверф’ю світу, творець «Титаніка».

1850 – Євген Павлович Тверітінов, електротехнік, творець однієї з конструкцій акумуляторів. Вперше обладнав бойові кораблі електричними установками електричного освітлення, влаштував електричну ілюмінацію дзвіниці Івана Великого.

1892 – Костянтин Георгійович Паустовський, російський письменник.

1908 – Ян Фрід (справжнє ім’я – Яків Боруховіч Фрідланде), режисер («Собака на сіні», «Летюча миша», «Сільва»).

1923 – Реньє III Грімальді, князь Монако у 1949-2005 рр.

1930 – Клінт Іствуд, американський кіноактор і режисер.

1933 – Георгій Бурков, радянський актор театру і кіно (фільми «Вони билися за Батьківщину», «Калина червона», «Іронія долі, або З легким паром»).

1950 – Том Беренджер (справжнє ім’я – Томас Майкл Мур), американський кіноактор («Взвод», «Снайпер», «Тріска»).

1955 – Володимир Кузьмін, співак, композитор, гітарист.

1965 – Брук Шилдс, американська кіноактриса («Блакитна лагуна», «Сахара», «Чарівна дитина»).

1973 – Наташа Корольова (Наталія Поривай), поп-співачка.