4 липня. Цей день в історії

4 липня в Україні відзначають День судового експерта, а у США святкують День незалежності. Також 4 липня 1631 року — у Парижі відкрилося перше агентство зайнятості — адресне бюро.

У 1819 році із Кронштадта в навколосвітнє плавання вирушили шлюпи “Восток” і “Мирний” під командуванням Беллінсгаузена й Лазарєва. Ця експедиція відкрила шостий континент — Антарктиду.

1862 року під час прогулянки на човні річкою Темза, Льюїс Керрол розповів Алісі Ліддел та її сестрам вигадану історію про дівчинку, яка провалилася в кролячу нору. Десятирічна дівчинка наполягала, щоб Чарльз записав казку. Невдовзі Льюїс Керролл написав книжку “Аліса в країні чудес”. Прохання збулося – рівно через три роки, в це же день вийшло друком перше видання казки Льюїса Керрола “Аліса в країні чудес”.

1991-го у Києві вийшов перший номер газети “Україна молода”. Газета заснована як молодіжне видання ЦК Компартії України , однак уже в серпні 1991 р. газета стала незалежною.

У 2005 році — снаряд, запущений апаратом, “Deep Impact” влучив у комету “Темпеля-1” й відколов від неї шматок. Цей експеримент був організований НАСА, аби уточнити теорії походження й еволюції Сонячної системи.

4 липня народилися

1790 року — Джордж Еверест, англійський геодезист, на честь якого назвали виміряну ним Джомолунгму.

1926-го — Альфредо ді Стефано, аргентино-іспанський футболіст, форвард. Видатний футболіст світового класу. Всього в лігових матчах провів 521 гру й забив 377 голів.

У 1930 році народився Фрунзе (Мгер) Мкртчян, вірменський кіноактор. Зіграв дядька Ніни у “Кавказькій полонянці”. Загалом зіграв у 36-ти фільмах. Отримав прізвисько Мгер, що означає “світлий”. За свідченням молодшого брата Альберта, в одному паспорті артиста було написано “Фрунзе Мкртчян”, в іншому — “Мгер Мкртчян” .

1970 рік — Андрій Черкасов, радянський тенісист. Переможець “Кубка Кремля” у 1990 і 1991 роках, бронзовий призер Олімпіади-1992 роки.

Залишити відповідь