5 найкращих і 5 найгірших продуктів для вашого серця

Серцево-судинні захворювання залишають найпоширенішою причиною смерті у всьому світі. За даними ВООЗ, щороку ССЗ забирають 17,9 мільйона життів, що становить приблизно 31% всіх смертей. Більшості хвороб серця можна запобігти за допомогою правильного способу життя, що включає підтримку нормальної маси тіла, здорове харчування та відмову від шкідливих звичок, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Ключову роль у підтримці здоров’я серцево-судинної системи відіграють фізична активність і раціон. Фізична активність посилює кровообіг та тримає вашу вагу у нормі, а правильне харчування запобігає блокуванню артерій холестериновими бляшками та захищає судини від пошкоджень.

Доктор Ашвін Мадхукар, старший кардіолог Apollo TeleHealth, розповів, які продукти є найкращими, а які найгіршими для вашого серця.

Включіть у свій раціон:

Жирну рибу. Жирна риба, як лосось, тунець, форель та скумбрія, містить жирні кислоти омега-3, які можуть допомогти запобігти запаленню. Хоча ви також можете отримувати жири омега-3 з рослинних джерел, таких як насіння льону, вашому організму доведеться синтезувати їх з альфа-ліноленової кислоти.

Різнобарвні фрукти та овочі. Що більше кольорів у вашій тарілці, то краще. Різні кольори фруктам та овочам забезпечують фітохімікати, які мають антиоксидантні, протизапальні та інші корисні властивості. Вони допомагають уникнути пошкодження артерій вільними радикалами. Різні кольори забезпечують максимальне різноманіття поживних речовин.

Горіхи. Горіхи надзвичайно поживні. Вони багаті на клітковину, білки та поліненасичені жири. До того ж вони дуже ситні, тому допомагають уникнути шкідливих закусок і переїдання.

Оливкову олія холодного віджиму. Така олія багата на мононенасичені жири,  які допомагають знизити рівень ЛПНЩ або “поганого” холестерину. Також оливкова олія багата на антиоксиданти.

Ячмінь. Ячмінь – це прекрасне джерело розчинної клітковини, яка зв’язується з холестерином і не дозволяє йому налипати на стінки артерій. Також вона зменшує вироблення холестерину в печінці, що також допомагає контролювати рівень ліпідів. Незлаковим джерелом розчинної клітковини є квасоля.

Виключіть з раціону:

Смажену їжу. Смежена їжа пов’язана з високим ризиком серцево-судинних захворювань. При смаженні можуть утворюватись трансжири, які знижують рівень “хорошого” холестерину і підвищують рівень “поганого”.

Газовану воду і пакетований сік. Для більшості людей головним джерелом цукру в раціоні є не їжа, а напої. Цукор посилює запалення, збільшує ризик розвитку діабету 2 типу, ожиріння та високого рівня холестерину. Все це є факторами ризику хвороб серця.

Оброблене м’ясо. Оброблене м’ясо містить багато насичених жирів та солі. Надлишок натрію призводить до зростання кров’яного тиску, що збільшує ризик серцевих хвороб.

Фаст фуд. Фаст фуд містить величезну кількість насичених жирів та простих вуглеводів. Вони призводять до ожиріння та суттєво ускладнюють схуднення. Також багато страв із фаст фуду містять перероблене м’ясо з великою кількістю натрію.

Печиво та інша випічка. Більшість хлібобулочних виробів, які виготовляються масово, містять багато цукру, насичених жирів, а також трансжирів. Всі вони шкідливі для серця, тож їх варто уникати.