5 продуктів, які шкодять вашому імунітету

За останні кілька місяців ми перебрали тонни інформації про продукти та напої, які допомагають зміцнити імунітет, адже пандемія змусила людей по всьому світу уважніше ставитись до свого здоров’я. Але ми схильні забувати, що поруч з корисними для імунітету та здоров’я продуктами в нашому раціоні присутні й такі, що роблять нас більш вразливими перед хворобами, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Ось список із п’яти продуктів, які можуть нашкодити вашому імунітету:

Алкоголь. Якщо ви любите випивати ввечері банку пива або келих вина, але хочете, щоб ваша імунна система ефективно працювала, від цієї звички доведеться відмовитись. І хоча одна порція алкоголю імунітету не нашкодить, зловживання такими напоями може створити великі проблеми. Зв’язок між надмірним споживанням алкоголю та ослабленим імунітетом відзначили кілька досліджень. І алкоголізм, і зловживання алкоголем підвищують ризик пневмонії та інших респіраторних хвороб. Тому жінкам варто пити не більше одного алкогольного напою на день, а чоловікам – не більше двох.

Солодкі газовані напої та пакетовані соки. З такими продуктами слід бути особливо обережними. Навіть якщо на етикетці вказано, що це 100% фруктовий сік, до нього все одно додавали цукор та консерванти. Основна проблема цих напоїв – порожні калорії, які можуть призвести до набору ваги та ожиріння. Ожиріння пов’язане з погіршенням роботи імунної системи та підвищеним ризиком багатьох хвороб.

Кава та інші напої з кофеїном. Звісно, кава має і корисні для здоров’я властивості і 1-2 чашки на день нашкодити нездатні. Але якщо ви любите пити каву і протягом всього дня, ви можете нашкодити своїй імунній системі. Надлишок кофеїну призводить до підвищення рівня кортизолу, який сприяє накопиченню вісцерального жиру та пригнічує імунітет.

Цукерки та інші продукти з великою кількістю цукру. Такі продукти можуть посилити запалення, які вже є в організмі. По мірі збільшення маркерів запалення, ефективність роботи імунної системи знижується. Ситуацію також погіршує те, що продукти з високим вмістом цукру викликають звикання. Якщо ви хочете подолати свій потяг до цукру, варто замінити цукерки на свіжі фрукти.

Смажена їжа. Такі смаколики, як картопля фрі та смажені крильця не приносять організму жодної користі. Вони містять величезну кількість солі, яка затримує в організмі рідину та підвищує артеріальний тиск. Також жири в смажених продуктах загрожують мікробіому кишечника, що негативно впливає на імунітет. Крім того, ця їжа збільшує імовірність розвитку діабету та серцево-судинних захворювань.