6 ознак того, що ви їсте забагато солодощів

У цукру не надто гарна репутація. Маючи високу калорійність, але не маючи поживної цінності, цукор може призводити до збільшення ваги, підвищення тиску, збільшення ризику діабету та хвороб серця, пише Жіночий світ.

За даними Американської асоціації серця, в нормі з доданим цукром чоловіки повинні споживати не більше за 150 калорій (9 чайних ложок) на день, а жінки – не більше за 100 калорій (6 чайних ложок). Перевищення цих норм може призвести до несприятливих наслідків. Ось 6 ознак того, що ви зловживаєте солодким:

Ви постійно відчуваєте втому. Дієтолог Рейчел Беллер каже, що велика кількість вуглеводів швидко піднімає рівень цукру в крові. Коли після цього він так само раптово падає, людина почувається знесиленою. Коли вам потрібно швидко підняти рівень енергії, це може бути корисно, однак, якщо ви постійно переживатимете сплески та різкі падіння рівня цукру в крові, ви швидко відчуєте психічне та фізичне виснаження. Щоб уникнути цього, замініть солодкі закуски на свіжі фрукти, які містять не лише цукри, а і клітковину.

Ви часто відчуваєте голод. Торти, печиво та цукерки, які містять величезну кількість цукру – це їжа з “порожніми” калоріями. В них немає клітковини та пісного білка, які дають нам насититись. Тому ви можете з’їсти великий шматок торту і через годину знову відчути голод. Те ж саме стосується фруктових соків, які містять багато цукру. А от свіжі фрукти вже містять клітковину, яка допоможе вам довше залишатись ситими. Якщо доповнити фрукти жменею горіхів, які забезпечать організм білками, вийде ситна та низькокалорійна закуска.

Ви відчуваєте сильний потяг до цукру. “Що більше цукру ти їси, то більше його прагнеш”, – каже Беллер. Річ у тім, що вживання цукру вивільняє дофамін, нейромедіатор, який змушує нас відчувати задоволення. З часом це може спричинити виникнення залежності. Щоб позбутись її, доведеться поступово зменшувати споживання цукру, поки не дійдете до рекомендованих дієтологами норм споживання.

У вас з’являються прищі. Продукти з високим глікемічним індексом роблять організм більш схильним до різноманітних запалень, в тому числі й до появи прищів. Дослідження 2012 року, в якому взяли участь 2300 підлітків показало, що в тих, хто їв багато солодощів, прищі з’являлись на 30% частіше. За словами Беллер, зменшення споживання цукру повинно покращити стан шкіри вже за кілька місяців.

У вас часто виникає здуття. Цукор підживлює “погані” бактерії в кишечнику, що призводить до здуття живота та проблем із травленням.

Ви страждаєте на безсоння. Цукор піднімає рівень енергії, а серотонін пригнічує вироблення мелатоніну, який змушує нас відчувати сонливість. Тому заснути, доки ваш організм перетравлює десерт – завдання надскладне. Дослідження 2016 року показало, що раціон з високим вмістом цукру, але маленькою часткою білка та клітковини, призводить до погіршення якості сну.

фото: pixabay