6 помилок у заварюванні чаю

Англійці, які рекомендують з приводу і без приводу випити чашечку чаю, абсолютно праві: цей тонізуючий напій допомагає зняти стрес, підбадьоритися і навіть захистити наше здоров’я від страшних хвороб (наприклад, раку або діабету). Але тільки в тому випадку, якщо чай правильно заварений і п’ється у відповідний час. Як? Зараз розповімо! Ось шість найпоширеніших помилок в заварюванні і подачі чаю, які можуть зробити улюблений напій небезпечним для здоров’я, пише Жіночий Світ.

Пити чай натщесерце

Екстракт чайного листа пригнічує шлункову секрецію і знижує вироблення шлункового соку. Простіше кажучи – чай, випитий на порожній шлунок, пригнічує апетит, і ми відмовляємося від сніданку. А це – найбільший злочин проти нашого здоров’я, який ми тільки можемо скоїти з ранку!

Заварювати занадто міцний чай

Золоте правило: по одній чайній ложечці заварки на кожну чашку плюс ще одна – «для чайника». Якщо зменшити дозу, чай вийде занадто слабким, а ось якщо перевищити, в напої буде занадто багато кофеїну. Через це нервова система може прийти в дуже сильне збудження (в найсерйозніших випадках може з’явитися тахікардія і тремор рук), а надлишок сечогінних речовин призведе до зневоднення організму. Крім того, надлишок танінів в занадто міцному чаї може несприятливо позначитися на роботі кишечника і спровокувати утворення запорів. Так що знайте міру!

Пити чай занадто гарячим

Постійне вживання занадто гарячих напоїв, які подразнюють слизові оболонки горла, стравоходу і шлунку. Регулярні опіки можуть привести до утворення рубцевої тканини, яка володіє підвищеною сприйнятливістю до інфекцій і схильністю до утворення злоякісних пухлин. Так що, заваривши чашечку ароматного чаю, дайте напою трохи охолонути!

Пити чай відразу після їжі

Чай, випитий в перші півгодини після їжі, погіршує засвоєння білка, а також заважає всмоктуванню багатьох корисних речовин, що містяться в їжі. Краще почекати 30-40 хвилин після трапези, а вже потім випити чашечку чаю – тільки без цукру і десертів.

Запивати чаєм ліки

Будь-які медикаменти можна запивати тільки чистою водою без газу – в іншому випадку їх дія може бути ослаблена або навпаки посилена. І ні в якому разі не можна приймати таблетки і порошки разом з чаєм: в цьому напої міститься дуже багато активних речовин, багато з яких категорично несумісні з ліками. Так, наприклад, еуфеллін або папаверин, прийняті разом з чаєм, можуть погано позначитися на серцевій діяльності. А протизаплідні препарати або заспокійливі засоби, запиті чаєм, можуть просто не подіяти.

Пити вчорашній чай

Чай, який переночував в заварювальному чайнику, не тільки позбавляється більшості корисних речовин – в ньому ще й активно розмножуються патогенні мікроорганізми, здатні завдати серйозної шкоди нашому здоров’ю. Якщо свіжий чай – це ліки, то вчорашній – на жаль, справжня отрута.

 

Фото: pixabay