7 кращих оздоровчих властивостей звичайної цибулі

Цибуля – відмінний приклад того, що простий і дешевий овоч може поліпшити здоров’я людини. Серед його найбільш цінних властивостей медики виділяють протираковий захист, поліпшення роботи серця, зниження рівня цукру в крові, повідомляє “Жіночий Світ”.

Протидіє раку. Дослідження канадських учених з Гуелфського університету показало, що червона цибуля допомагає в боротьбі з розвитком раку молочної залози і раку товстої кишки. Цей ефект цибулі пов’язаний з вмістом в ній високих рівнів таких з’єднань, як кверцетин і антоціанін. Вони роблять середовище навколо ракових клітин несприятливим для їх росту.

Бореться з гіпертонією. Цибуля є відмінним натуральним засобом профілактики гіпертонічної хвороби, а також інсультів. Вона багата сіркоорганічними сполуками. Дослідження, яке проводилися в Аргентині, показало, що їх споживання знижує ризик серцево-судинних захворювань. Також в цибулі присутні тіосульфінати, які діють подібно до препаратів для розрідження крові, захищаючи від розвитку серцевих нападів і інсультів.

Запобігає розвитку атеросклерозу. Вчені Китайського університету Гонконгу стверджують, що цибуля (особливо червона) ефективно допомагає знизити рівень «поганого» холестерину за рахунок збільшення концентрації «хорошого». Дослідження показують, що регулярне вживання половини сирої цибулини підвищує рівень «хорошого» холестерину на 30%. Зелена цибуля, часник і цибуля-шалот також ефективні, вони відносяться до сімейства Allium і містять в собі всі потрібні для речовини.

Допомагає знизити рівень цукру в крові. В ході досліджень було виявлено, що одне із з’єднань сірки в цибулі (S-methylcysteine) і присутній в ньому кверцетин позитивно впливають на рівень цукру в крові. Крім того, глікемічний контроль в організмі покращують інші речовини цибулі – поліфеноли.

Оздоровлює травлення. Цибуля – багате джерело інуліну, який є бажаною їжею для корисних бактерій в кишечнику. Також в цибулі містяться розчинні волокна (олігофруктоза), корисні як для профілактики, так і для лікування діареї. Крім них в цибулі є пребіотики і пробіотики, що роблять цей продукт «ліками» від запорів.

Покращує сон. Забезпечуючи організм пробіотиками та пребіотиками, цибуля сприяє розмноженню корисних бактерій, що поліпшують здоров’я кишечника. Цей процес сприятливо позначається на стані ЦНС і в тому числі на якості сну.

Бореться з утворенням тромбів. Цибуля містить з’єднання рутин. Рутин відомий своєю властивістю запобігати згортанню крові, під його дією блокується фермент, що утворюється при формуванні згустків крові.