7 міфів про біль: вірити чи ні?

Для багатьох з нас біль — щоденне випробування, і ми зробимо що завгодно, щоб запобігти або хоча б полегшити. Мабуть, саме тому в боротьбі проти болі ми вигадали чимало міфів, які часом роблять нам, на жаль, тільки гірше. Хоча є й винятки, коли порожнє, на перший погляд, повір’я, отримує науковий доказ ефективності. Ukrhealth.net розповість про 7 популярних міфів про біль і про те, у що варто і не варто вірити.

Теорія 1: Погода може впливати на біль

Факти: Якщо ваш біль у суглобах стає нав’язливішим під час дощу чи в холод, це не гра вашої уяви. Хоча дослідження «плутаються в свідченнях», перепади атмосферного тиску можуть посилювати больові відчуття у людей, страждаючих артритом. Вчені пояснюють це тим, що атмосферний тиск впливає на тиск в суглобах. Потепління і прихід антициклону, тим самим, приносять з собою полегшення болю.

Теорія 2: При болю в спині необхідний спокій

Факти: За винятком періоду відновлення після травми, більшість експертів вважають постільний режим найгіршим, що ви можете зробити при болях у спині. Без фізичної активності ви швидко втрачаєте форму і починаєте відчувати ще більш гострий біль, коли все ж наважуєтеся на рух. Розтяжки, йога і силові вправи, навпаки, допоможуть полегшити біль.

Теорія 3: Схуднення позбавляє від хронічних болів

Факти: Якщо у вас є зайва вага, її зменшення допоможе полегшити тиск на суглоби і хребет, тим самим полегшивши і біль. Скинувши навіть пару зайвих кілограмів ви можете очікувати суттєве полегшення болю у суглобах колін і стегон, не кажучи вже про значне схуднення.

Теорія 4: Якщо у болю немає причини, її причина — в голові

Факти: Те, що лікарі не можуть виявити джерело болю, ще не означає, що людина не відчуває! Біль — це неврологічне явище, яке інтерпретується мозкоме, зване «ноцицепція» (або болюче збудження нервових волокон). Враховуючи складність людського організму, виявити всі можливі причини ноцицепції практично неможливо. Фіброміалгія і синдром хронічної втоми — лише два з численних непояснених захворювань, які викликають біль.

Теорія 5: Слабкий біль — не привід для занепокоєння

Факти: Чимало людей думають, що біль — це те, з чим потрібно просто навчитися жити, хоча, насправді, ігнорувати його зовсім не можна! Навіть якщо біль можна полегшити звичайною таблеткою з аптеки, зверніться до лікаря, якщо він не проходить через 1-2 тижні або стає гірше і заважає вам займатися звичними справами. Сприймайте біль, як червоний сигнал на приладовій панелі автомобіля — це попередження про наявність проблеми.

Теорія 6: Біль — природна частина старіння

Факти: як зморшки, сивина, біль і дискомфорт рано чи пізно наздоганяють кожного з нас. Але хронічний біль не повинен бути частиною нашого життя. Більшість людей так і не стикаються з цією проблемою навіть у солідному віці. Якщо ж це не про вас — звертайтеся до лікаря. Мануальний терапевт може допомогти вам знайти рішення хронічної проблеми.

Теорія 7: Знеболюючі можуть викликати залежність

Факти: Прийом знеболюючих препаратів строго по інструкції, як правило, безпечний і може врятувати вас від виснажливих болів. Однак ваш організм цілком може на них «підсісти». Це не означає, що ви перебуваєте в наркотичній залежності від них, але при різкому припиненні прийому ви можете почати відчувати симптоми «ломки». Це очікувана реакція, якщо ви приймаєте рецептурні знеболюючі препарати протягом декількох днів. Чітко дотримуйтесь інструкцій лікаря!