7 вражаючих фактів про чхання

Чхання – це спосіб вашого організму позбавитися від частинок пилу або алергенів, тобто природна спроба тіла відмовитися від вдихання в легені того, чого там не має бути. До вашої уваги кілька цікавих фактів про чхання, про які ви точно не здогадувалися. Розповідає «Радіо24».

Спровокувати чхання може сонце

Науковці називають таку реакцію “Світловий чхальний рефлекс”. Зустрічається вона в 18-35% населення. Причиною такого чхання є різке збільшення надходження сонячного світла на сітківку ока.

Спровокувати чхання може секс

Виявилося, що чхання відразу після сексу є поширеним явищем. Науковці, щоправда, досі не знають чому.

Ви чхаєте з неймовірною силою

Гарвардський біолог Вільям Ферт Веллс у 1950-х роках заміряв швидкість чхання. Виявилось, що швидкість часточок, які вилітають, може сягати 360 км/год. Згодом ці дані спростували. Науковці з Сінгапуру нарахували всього 16 км/год. А от знамениті “Руйнівники міфів” визначили швидкість у 50 км/год.

Під час сну чхнути не вийде

Коли ваш організм перебуває в горизонтальному положенні, слизова оболонка носа злегка набрякає, що підвищує чутливість до частинок пилу, які літають довкола. Однак, у фазі швидкого сну нейрони, відповідальні за ініціювання чхання просто не працюють.

Ви не зможете чхнути з відкритими очима

Ваші очі рефлекторно закриваються під час чхання тому, що нерви, відповідальні за рух повік, пов’язані з носовими нервами. Тому можете бути спокійними, очі з орбіт не повилітають.

Чхання уповільнює сердечний ритм

Перед чханням ми, як правило, набираємо повітря в легені. Глибокий вдих підвищує тиск у легенях, який стимулює приплив крові до серця, знижуючи тиск і підвищуючи кількість його ударів на хвилину. Коли ви різко вдихаєте, тиск приходить в норму та кількість ударів на хвилину знижується.

Прикривати рот під час чхання обов’язково!

Не дарма матусі в дитинстві стверджували, що чхати потрібно лише з закритим ротом. Це потрібно робити тому, що ви маєте шанси заразити оточуючих. Дослідники Массачусетського технологічного інституту прийшли до висновку, що суспензія, яка залишається в повітрі після чхання, що складається з бактерій і мікроорганізмів, тримається значно довше, ніж передбачалося раніше. Якщо хтось пройде поряд або виявиться на тому ж місці, де ви чхнули, може заразитися навіть через 15-20 хвилин після чхання.

Залишити відповідь