9 січня. Цей день в історії

1349 рік – під час погромів у Базелі (Швейцарія) близько 700 євреїв спалені заживо у своїх оселях – місцеве населення вирішило, що саме євреї винні в епідемії бубонної чуми.

1599-й  – у Массельбурзі (Шотландія) створена найдавніша з офіційно зареєстрованих масонських лож.

У 1648 році Богдан Хмельницький обраний гетьманом України.

1769 року російська імператриця Катерина II видала Маніфест про заснування двох асигнаційних банків і випуск асигнацій, тобто паперових грошей. До цього її спонукало зростання військових витрат.

У 1792 році – у місті Ясси (тоді турецькому, а нині румунському) між Росією і Туреччиною підписаний Ясський мирний договір, який завершив російсько-турецьку війну.

1799 року в Англії вперше у світі введено податок на прибуток.

В 1923-му іспанський винахідник Хуан Де Ла Сієрва здійснив перший політ на винайденому ним автожирі. З розвитком гелікоптери  роботи зі створення автожирів були згорнуті.

1927-й – у кінотеатрі Монреаля через паніку, викликану невеликим вибухом кінокамери, загинуло 78 людей, з них 77 – діти. Згодом протягом багатьох років у Квебеку дітям до 16 років було заборонено відвідувати кінотеатри.

1951-го офіційно відкрита будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку.

1968  рік– у Мехіко пішов сніг.  Сенсація, тобто снігопад, повторилася 10 й 11 січня.

1992 – Гвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України. Цього ж дня Україна встановила дипломатичні відносини з КНДР.

У 2005 році – на президентських виборах у Палестинській автономії переміг колишній прем’єр-міністр Палестини Махмуд Аббас, який замінив покійного Ясіра Арафата.

Цього дня народилися

У 1823-му – Фрідріх Есмарх, німецький хірург, один із піонерів асептики. Першим застосував еластичний бинт, наркозну маску, запропонував кружку Есмарха.

1913 – Річард Ніксон, 37-й президент США. Ніксон – єдиний президент США, який достроково припинив свої повноваження і подав у відставку. Це сталося після скандалу, відомого як «Уотергейт», і звинувачень, які загрожували йому імпічментом.

У 1924 році народився Сергій Параджанов, визначний український радянський кінорежисер, сценарист, художник і громадський діяч вірменсько-грузинського походження. Зняв фільми  “Українська рапсодія”, “Квітка на камені”, “Тіні забутих предківЙ”, “Київські фрески”, “Колір гранату”… Параджанова називали “вірменин, який народився в Грузії і сидів у російській в’язниці за український націоналізм”.

У 1970-му народилася  Лара Фабіан (Крокер), канадсько-бельгійська співачка.

1978 – Александр Джеймс Маклін, співак, учасник групи «Backstreet Boys».