9 вересня. Цей день в історії

479 до н. е. – греки здобули рішучу перемогу над персами в битві при Платеях (ця перемога змінила хід греко-перських війн).

1513 – шотландці зазнали розгромної поразки в битві при Флоддене від англійців (у битві загинув шотландський король король Яків IV і багато його прихильників, після цієї битви в Європі різко зріс престиж англійських військ).

1776 – затверджено нову назву Об’єднаних Колоній Америки – “Сполучені Штати Америки”.

1790 – у морському бою біля мису Тендра (Херсонська область) під час російсько-турецької війни 1787-1792 рр. російська ескадра під командуванням Федора Ушакова перемогла турків Хасана-паші

1801 – Баку і Бакинська область включені до складу Росії

1825 – німецький композитор Людвіг ван Бетховен востаннє дав концерт

1850 – США поповнилися 31-м за рахунком штатом, ним стала Каліфорнія.

1886 – у Берні (Швейцарія) підписана Конвенція про охорону літературних і художніх творів – перша міжнародна угода в галузі авторського права

1905 – у Росії видано указ про автономію університетів та їх право обирати ректорів

1911 – в Англії почала діяти авіапошта.

1913 – у Києві над Сирецьким аеродромом військовий льотчик Петро Нестеров перший у світі виконав замкнуту криву у вертикальній площині, названу згодом “петлею Нестерова”, або “мертвою петлею”. Цим маневром Нестеров започаткував вищий пілотаж.

1919 – денікінський військовий губернатор Києва генерал Микола Бредов видав наказ про анулювання радянських грошей.

1920 – створено Київський авіаційний завод.

1926 – у США була заснована телекомпанія Ен-бі-сі (NBC): одна з найбільших телекомпаній США.

1932 – історична область Іспанії Каталонія добилася від іспанського уряду широких прав на автономію.

1945 – закінчилася поразкою Японії японо-китайська війна (1937-1945): на стороні Китаю активно виступали СРСР і США.

1948 – у Північній Кореї Верховна народна асамблея проголосила створення Корейської Народно-Демократичної Республіки зі столицею в Пхеньяні. Главою уряду став Кім Ір Сен

1961 – у Києві відбувся перший виступ Українського державного балету на льоду.

1963 – у Китаї вперше в неволі народилося дитинча гігантської панди.

1965 – Тибет став автономною областю Китаю

1969 – англійська та французька мови були проголошені офіційними на території Канади, даний факт був зафіксований в Мовному Акті.

1970 – почато серійний випуск автомобілів ВАЗ-2101 – “Жигулі”. (Перша “копійка” зійшла з конвеєра Волзького автомобільного заводу 19 квітня 1970 року).

1976 – помер Мао Цзедун, багаторічний лідер КНР

1984 – Канада удостоїлася візиту з боку Папи римського Іоанна Павла II.

1984 – у Москві відкрився матч за світову шахову корону (безлімітний, до шести перемог) між чемпіоном світу Анатолієм Карповим і претендентом Гаррі Каспаровим. Тривалий матч був скандально перерваний за рішенням президента ФІДЕ Кампоманеса за рахунку 5:3 на користь Карпова, але останні три перемоги здобув Каспаров

1989 – на першій програмі Центрального телебачення СРСР уперше вийшла ігрова програма “Щасливий випадок” – інтелектуальні змагання команд близьких родичів

1990 – під Москвою вбито відомого богослова і громадського діяча, протоієрея Олександра Меня (його зарубав сокирою невідомий)

1991 – з метою захисту споживчого ринку Верховна Рада України прийняла постанову про введення в обіг на території республіки з 1 січня 1992 р. купонів багаторазового використання для розрахунків населення за товари роздрібної торгівельної мережі

1991 – президія Академії наук України прийняла постанову “Про департизацію установ та організацій АН України”

1991 – постановою Ради у справах релігій при Кабінеті Міністрів України зареєстровано статут Духовного управління мусульман Криму

1993 – прем’єр-міністр України Леонід Кучма заявив про свою відставку і неможливість працювати в умовах протидії, коли економіка вийшла з-під контролю.
Обов’язки глави уряду Кучма на прохання президента Кравчука виконував до 21 вересня

1998 – закінчилося головування міністра закордонних справ України Геннадія Удовенка в Генеральній асамблеї ООН (на 52-й сесії).

1999 – з ініціативи лівійського лідера Муаммара Каддафі була створена Організація Африканського Єдності (ОАЄ) (20 жовтня 2011 Муаммар Каддафі був убитий, а в Лівії змінився політичний лад, слід зазначити що війна в Лівії пов’язана в першу чергу з перерозподілом енергетичних ресурсів країни).

1999 – в результаті теракту в Москві зруйновано житловий будинок № 19 по вулиці Гур’янова, загинули 102 людини. Цей та наступні вибухи розв’язали російському керівництву руки для наступу на Чечню.

2000 – в Російській Федерації Президентом Володимиром Путіним була затверджена Доктрина інформаційної безпеки.

2001 – на виборах президента Білорусі в першому турі перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, який набрав 75,65% (другий термін). Опозиціонери заявили про фальсифікації з боку влади

2001 – загинув Ахмад Шах Масуд, афганський польовий командир таджицького походження часів громадянської війни.

2006 – відбувся політ у космос першої жінки українського походження, американської астронавтки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.

09 вересня народилися:

214 – римський імператор Авреліан (один з найуспішніших “солдатських імператорів”, зумів силою повернути в риси Римської імперії бунтівні Галльську імперію і Пальмірському царство).

1585 – кардинал Арман-Жан дю Плессі де Рішельє, французький релігійний, політичний і державний діяч, головний міністр короля у 1624-1642 рр.

1737 – Луїджі Гальвані, італійський фізик і фізіолог, один з основоположників вчення про електрику

1769 – письменник і поет, основоположник нової української літератури Іван Котляревський (брав активну участь у суспільному житті, підтримувал зв’язок з декабристами).

1790 – один з найбільш відомих декабристів Сергій Петрович Трубецкой (після невдачі Декабристського повстання був засланий на довічне поселення до Сибіру).

1828 – знаменитий російський письменник і філософ Лев Миколайович Толстой (один з ідеологів “ненасильницького опору”, його ідеї зробили сильний вплив на Махатму Ганді та Мартіна Лютера Кінга).

1908 – знаменитий італійський письменник Чезаре Павезі (головною темою його творчості є людська самотність, відчуття власної неспроможності, нереальності життя).

1912 – Федір Маківчук, український письменник (сатирик і гуморист), журналіст.

1920 – драматург і кіносценарист Афанасій Дмитрович Салинська.

1930 – знаменита радянська кіноактриса Надія Румянцева (зіграла головну роль в безсмертних фільмах “Дівчата”, “Королева бензоколонки”, “Одруження Бальзамінова”).

1945 – український геополітик Володимир Дергачов Олександрович (його праці присвячені проблемам глобалістики та геоекономіки).

1960 – англійський кіноактор Х’ю Грант (в основному знімається в романтичних комедіях і мелодрамах).