Аграрії Дніпропетровщини підбили перші підсумки посівної

Аграрії Дніпропетровської області поступово підраховують потенційні збитки, адже через сильні опади вони ризикують втратити тони врожаю. Нещодавно Дніпропетровщиною пройшлися сильні дощі, які спричинили чимало клопоту аграріям. Через негоду затопило багато сільгоспугідь, а вітром побило врожай. Наприклад, в селі Комісарівка П’ятихатського району затопило поля зернових культур. Тут довгий час тримався високий рівень води, повідомляє “Відкритий”.

«До всіх проблем, які зараз є на Дніпропетровщині додалися складні кліматичні умови. Агробізнес завжди потрапляв до п’ятірки найризикованіших в Україні. В умовах відкриття ринку землі, в умовах рейдерства, складних кліматичних умов він впевнено займає перше місце. Зараз ми бачимо на полях озимі ячмінь, пшениця. Е дані про те, що градом знищені посіви соняшника, буряка. Загалом найбільше постраждали від негоди Петропавлівський, Межівський та Магдалиновский райони», — заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Олександр Чебанов.

Незважаючи на це фахівці відмічають, що значних збитків погода аграріям ще не завдала, адже опади були хоча й сильні, але короткочасні. Вони прогнозують поліпшення ситуації вже найблищим часом.

«Потрібно розуміти, що дощі були нерівномірні. Вони випадали інколи одноразово 30-40 міліметрів, тобто зносили навіть верхній шар грунту. Проблеми безумовно є, але в цілому, я вважаю, що вал за теплої погоди буде нормальною. Ми очікуємо 35°, цього буде достатньо для формування врожаю і можемо його зібрати доволі такий непоганий», — відмічає директор Інституту зернових культур Національної академії аграрних наук Владислав Черчель.

Окремо зупинилися на цінах врожаю, а також їх експорту за кордон. Спеціалісти зауважили, что мають ринок збуту зернових за задовільною ціною, а також зважено окреслюють плани на майбутнє.

«Я вважаю, що не треба говорити про те, скільки ми збираємо врожаю. Тому що така інформація дуже впливає на рівень цін. Взагалі Україна вже давно входить в світову економіку і ціни регулює не тільки наше внутрішнє споживання але і в цілому ситуація у світі. Ми очікуємо, що цього року ціна буде достатньо високою, хоча прогнозуємо що буде трохи меншою ніж минулого року. Тоді взагалі було щось несподіване, ніхто не прогнозував підвищення ціни. Зараз ми усвідомлюємо, що на світовому ринку спостерігається дефіцит зерна, дуже багато країн враховуючи ситуацію з пандемією стали записатися ним. Крiм того ми чули, що є проблеми з урожаєм в Аргентині, Бразилії та південній кулі країн, які теж є експортерами. Тому ціна для експорту пшениці цього року може бути цілком непоганою», — розповів Владислав Черчель.