Актуально! Як правильно виходити з посту

Великий пасхальний піст найдовший і строгий з усіх православних постів, тому й вихід з нього є стресом для організму. Найголовніше правило, яке варто пам’ятати, – не починайте їсти м’ясну їжу у великій кількості, пам’ятайте, поступово ви спробуєте всі приготовані святкові частування. Пише ukrhealth.net.

За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, його організм перестає виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів, тобто, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви, то його організму просто нічим буде їх переробляти. Якщо з посту виходити неправильно, то можна більше нашкодити своєму організму, ніж принести користі, наприклад, це загрожує появою і загостренням виразки, колітів, панкреатиту, холециститу і поганого самопочуття.

Вихід з посту займає 1-2 тижні, тому радимо вам ознайомитися з основними правилами щодо повернення до повсякденного їжі.

Правило № 1 Не перевантажуйте організм делікатесами, поступово вводьте в свій раціон звичні страви.

Правило № 2 Перед прийомом їжі випийте дві склянки теплої води, завдяки яким ваш шлунок заспокоїться, що застереже вас від запаморочення і зменшить відчуття голоду.

Правило № 3 Після закінчення посту продовжуйте їсти пісну їжу на протязі декількох тижнів, поступово вводячи в свій раціон молоко, м’ясо і яйця. Кисломолочні продукти – йогурт, сир і кефір – допоможуть вашому організму звикнути до непісним їжі.

Правило № 4 Вживайте в їжу більше фруктів, овочів і зелені. Ці продукти сприяють засвоєнню більш важкої їжі.

Правило № 5 Не накидайтеся на випічку, краще з’їжте сирну паску.

Правило № 6 М’ясо потрібно починати вживати поступово, і краще всього їсти м’ясо, а не ковбасну продукцію. Для страв краще вибирати яловичину, курку, індичку або кролика. М’ясо потрібно вживати у відвареному або тушкованому вигляді, але ні в якому разі не смаженому. Найбільш підходящою стравою в даний період буде запечена в духовці риба.

Правило № 7 Яйця відносяться до важкої їжі, яка може перевантажити печінку, тому радимо з’їдати по 2 крашанки на день.

Правило № 8 Будьте обережні з алкоголем, після посту варто вживати вино в кількості не більше 100-200 м.

Правило № 9 Доктора рекомендують вживати швидкі вуглеводи, наприклад, білий хліб і відварну картоплю з м’ясом. Вуглеводи допомагають організму засвоювати білок тваринного походження.

Правило № 10 Вживати в їжу потрібно білки тваринного походження, адже вони легко перетравлюються і засвоюються в організмі. Раціон можна поповнити білою рибою, политою лимонним соком, який є замінником кислоти шлункового соку. Білкові продукти краще вживати в першій половині дня. Вживайте в їжу тільки один білковий продукт за один прийом їжі.

На завершення хотілося б додати, що найголовніше під час Великого посту не тільки фізичне очищення організму, але й очищення думок і душі, відновлення психологічного стану. Витратьте час посту на роботу над собою і зустріньте свято абсолютно новою людиною.