Археологічні знахідки, які проливають світло на життя в стародавньому Вавилоні

Вавилон сьогодні асоціюється зі злом і розпустою. Сучасна думка про стародавню імперію склалася завдяки біблійним історіям, в яких часто вельми невтішно відгукуються про це місто. Наприклад, Вавилон називають «матір’ю блудниць і мерзот земних». Свого часу Вавилон був одним з наймогутніших міст світу, одну назву якого вимовляли з трепетом. Велика частина історії Вавилона була втрачена в часі, але археологи зуміли виявити деякі знахідки, завдяки яким сьогодні можна частково уявити про те, як жила одна з перших в світі великих цивілізацій, повідомляє “ВСВІТІ”.

1. Вавилонський будинок

У 1899 році археологи знайшли руїни стародавнього Вавилона і виявилося, що при його будівництві взагалі не використовувався камінь – всі будинки і стіни були зроблені з глиняних цеглин, забарвлених в різні кольори і розмальованих зображеннями богів, звірів і людей. Стіни міста були вкриті лазуритом, блакитним мінералом, який цінувався на вагу золота. Більшість з них було побудовано на запорошених грунтових дорогах, в стороні від головних вулиць.

У багатьох будинках була лише одна кімната, вихід з якої вів у внутрішній дворик. Люди заможні могли собі дозволити багатокімнатні будинки, прикрашені декоративними горщиками з рослинами і ліхтарями. Діти грали з маленькими глиняними іграшками або теракотовими корабликами, а дорослі чоловіки захоплювалися азартними іграми з кістками тварин.

2. Вавилонська медицина

Коли вавилоняни йшли на ринок, вони бачили там не тільки крамарів. На ринку також сиділи хворі люди, допомагати яким було обов’язком кожного. Незалежно від того, ким би людина не була, вона повинна була приділити хвилину, щоб дати раду хворому (втім, еліта звільнялася від цього). Також хворі люди могли піти в храм, де їм чаклун пояснював, чому саме людина розгнівала богів і як вона може виправити це. Крім того, вони могли піти до лікарів, які вже в той час вміли робити операції. Але подібне могли дозволити собі тільки багаті, а бідняки були змушені вирушати на ринок і чекати допомоги від перехожих. Вавилонські медичні таблички показують, що всі ліки в Вавилоні робили з інгредієнтів, які вже були випробувані в минулому і які довели свою ефективність.

3. Еротичні глиняні таблички

Вавилон вважався надзвичайно сексуально розкутим, навіть за мірками древніх держав. За словами історика Жана Боттера, люди займалися любов’ю відкрито, нікого не соромлячись – іноді на терасі свого будинку, а іноді навіть на вулицях. Також у Вавилоні існував якийсь аналог сучасного Playboy – зображення статевих актів на глиняних табличках. З того, що збереглося до наших часів, можна було б скласти цілу «Камасутру». Археологи знаходили такі таблички у будинках, храмах і навіть у могилах.

4. Храм Іштар

Одна з найдивніших вавилонських традицій, відповідно до записів грецького письменника Геродота, була пов’язана з Храмом Іштар, богині любові і війни. Принаймні один раз у своєму житті, кожна жінка повинна була прийти туди, і їй не дозволяли піти, поки вона не віддасться якомусь чоловіку за гроші. Були виявлені руїни кількох таких храмів, один з яких знайшли у верхній частині міста – на Акрополі, де була розташована резиденція правителя.

5. Ворожіння

Вавилоняни вважали, що вони можуть передбачати майбутнє по печінці овець. Коли їм потрібно було прийняти важливе рішення, вони вирізали печінку у вівці і намагалися по ній передбачити, як і що станеться в майбутньому. Після вавилонян також залишилися глиняні зліпки печінки, на яких можна було побачити різні аномалії, які, на їхню думку, демонстрували різні долі. Різні культури розглядали подібну практику неоднозначно. Греки думали, що в цьому щось є і скопіювали ворожіння. Ізраїльтяни, з іншого боку, розглядали його як темне чужорідне чаклунство і боялися його.

6. Астрономія

Вавилонські астрономи піднімалися на вершини своїх великих зиккуратів і спостерігали за рухом зірок на небі. Зірки були основною частиною їх релігії, і вони домоглися неймовірних відкриттів в області астрономії тисячоліття тому. Вавилоняни відкрили теорему Піфагора за 1000 років до того, як народився Піфагор. Вони виявили Венеру, стежили за кометою Галлея і Юпітером, використовуючи математичні методи, які в європейському суспільстві розвинулися тільки в XIV столітті.

Астрономія вавилонян була неймовірно просунутою, але це не означає, що вони розуміли, чим насправді є космос. За планетами вони стежили тільки для того, щоб складати астрологічні прогнози. Вони вважали, що сузір’я були поміщені на небо богами, а їх рухи в небі є ознаками прийдешніх подій.

7. Ритуали затемнень

З усіх космічних небесних «ознак» найстрашнішим вважалося затемнення. Вавилоняни вважали, що воно знаменує катастрофи, вбивства та повстання. Вчені знайшли табличку, з якої дізналися про цікаві ритуали, які проводилися під час затемнення. По-перше, запалювали вогонь на жертовнику. Потім кожен вавилонянин повинен був зняти свій головний убір і підняти свій одяг над головою. Так, тримаючи туніку задертою над головою, вони співали похоронні пісні, просячи богів захистити їх поля від повеней. Зрештою, вони починали плакати і благати богів позбавити їх від покарань.

8. Усиновлення покинутої дитини

Археологи знайшли вцілілий контракт між жрицею і державою, який виявив несподівану жалісливу сторону вавилонян. Жриця стверджувала, що знайшла новонароджену дитину в покинутому колодязі і «вирвала його з рота собаки». Подібне не було чимось незвичайним. Відмова від дітей і викидання їх на смерть було досить стандартною практикою в більшості країн у ті часи. Наприклад, в Римі батьки були зобов’язані згідно з законом відмовитися від дітей, які народилися з потворністю. У Вавилоні ж, судячи з усього, це було по-іншому. Жриця прийняла знайдену дитину, як рідну, офіційно всиновивши її. Вавилонська держава, як свідчать записи на табличці, поставилася до подібного вчинку дуже серйозно. Мало того, що влада схвалила дії жриці, вони також передбачили відповідальність за наслідки поганого догляду за дитиною.

9. Життя підкорених народів

Коли Вавилон завойовував нову державу, його людей переселяли в інші частини імперії. Подібне трапилося з ізраїльтянами, тому у них було багато причин ненавидіти Вавилон. Проте, були знайдені таблички, які відстежували життя ізраїльтян у Вавилоні. Виявилося, що у них було більше свободи, ніж вважалося раніше. По меншій мірі, вони їх не вважали рабами і дозволяли жити своїм життям. Вони укладали контракти, продавали товари, платили податки і отримували кредити. Це не означає, що вавилоняни були святими. Вони вбивали немовлят ізраїльтян, руйнували їхні міста і виселяли їх з будинків. Але оскільки вавилоняни надали ізраїльтянам рівні права і згодом образа притупилася, деякі ізраїльтяни успішно інтегрувалися у вавилонське суспільство і незабаром перестали відрізнятись від своїх завойовників.

10. Могили вавилонян

Уздовж міських мурів Вавилону було знайдено безліч могил померлих місцевих жителів. Коли вавилоняни вмирали, їх тіла вивозили за міську стіну і просто закопували в землю. Іноді, правда, покійного могли загорнути в очеретяну рогожу або замурувати у цегляну кладку. Деяких ховали з накопиченим за життя майном. Іноді могили заповнювали бісером або заливали медом. Вавилонян рідко ховали зі зброєю. Для свого часу вони були досить мирними людьми.