Арт-події 2017 року, які підкорили світ своєю грандіозністю

Коли аукціонний будинок Christie’s виставив на продаж панель «Спаситель Світу», впевнено приписанe Леонардо да Вінчі, ніхто не підозрював, що війна ставок зробить її найдорожчим твором мистецтва в світі. Естімейт картини і без того становив чималі 100 млн доларів, але 15 листопада 2017 року торги завершилися на фантастичних 450 млн 312 тис. 500 доларах (з урахуванням премії), повідомляє ukraineartnews.com.

собития1

Цей аукціон потряс арт-ринок і породив безліч спекуляцій навколо особистості покупця і сум, які готові викладати окремі колекціонери за улюблені артефакти. Майже через місяць було оголошено, що «Спасителя Світу» купив департамент культури і туризму Абу-Дабі для недавно відкрився побратима Лувра.

Відкриття Лувру Абу-Дабі

Музей, який, буде постійним домом «Спасителя Світу», почав приймати відвідувачів через десятиліття після старту будівництва. Це один з найбільш амбітних музейних проектів на планеті, що пропонує свіжий погляд на історію мистецтва в глобалізованому світі.

собития2

Ставши уже знаменитим, архітектурний шедевр, спроектований Жаном Нувелем, розташований на острові Саадіят за півкілометра від узбережжя Абу-Дабі. У постійну колекцію музею входять шедеври Гюстава Кайботта, Едуара Мане, Поля Гогена, Піта Мондріана, Рене Магрітта і багатьох інших. Частина експонатів Лувр Абу-Дабі позичив у французьких музеїв, головним чином, у свого паризького побратима. Більше фактів про заснування читайте тут.

Ексгумація Дали

Рішення іспанського суду ексгумувати останки одного з найзначніших художників XX століття Сальвадора Далі стало ще одним гучним подією року в арт-світі. Йшлося про претензії якоїсь Пілар Абель, яка стверджувала, що є єдиною дочкою сюрреаліста. На думку юристів, встановити істину міг лише аналіз ДНК.

собития3

Незважаючи на протести Фонду Далі, який управляє спадщиною художника, тіло останнього все ж було вилучено з могили в Фігерасі. Однак експертиза показала, що претензії 61-річної ясновидиці нічим не обгрунтовані, і її позов був остаточно відхилений.

Loving Vincent

Польсько-британський проект «З любов’ю, Вінсент» (Loving Vincent) азартно підігрівав увагу аудиторії протягом семи років свого створення. Чи жарт, – перший в світі повнометражний анімаційний художній фільм, що складається з 65 тисяч картин! Прем’єра стрічки відбулася 13 червня на Міжнародному кінофестивалі в Ансі у Франції і завоювала приз глядацьких симпатій.

собоития4

Над картиною працювали 125 художників з 19 країн в трьох студіях в Польщі і Греції. Критики назвали фільм, присвячений життю і смерті великого голландця, «шедевром анімації», а глядачі підняли його рейтинг на порталі imdb.com до 7,9 балів з 10 можливих.

Скарби Хьорста

Британець Демієн Хьорст представив у Венеції свої роботи, які створював під покровом таємниці протягом останнього десятиліття. «Скарби з місця аварії” Неймовірного “» розташувалися в обох палацах фонду Піно – в Палаццо Грассі і Пунта делла Догана. Це перший в історії випадок, коли обидва центри віддали простору одному художнику.

собоития5

Статуя обезголовленого демона висотою в 16,5 метра заповнює атріум Палаццо Грассі.
Виставка представлена ​​як багатошаровий лабіринт з скарбів з корабля, затонулого 2000 років тому і виявленого лише в 2008 році. Вона проходила паралельно з Венеціанській бієнале, яку саму по собі можна вважати окремим арт-подією року.

Рекорд Баскії і «баскіяманія»

Замикає список найбільш значущих подій року, що минає в арт-світі рекорд, досягнутий для робіт Жана-Мішеля Баскії. У травні полотно неоекспресіоніста «Без назви» (1982) пішло з молотка на аукціоні Sotheby’s в Нью-Йорку за 110,5 млн доларів. Таким чином, її автор став найдорожчим американським живописцем, чиї роботи були продані на відкритих торгах.

собития6

Ця подія дала поштовх справжній «баскіяманіі»: жодна з арт-ярмарків року не обходилась без робіт художника гаїтянського-пуерториканського походження. А лондонська галерея Барбікан організувала виставку «Баскія: бум для реальності». Вона стала першою масштабною ретроспективою американця в Великобританії.