Асоціація з ЄС повертає техогляд: чи буде він таким, як у Євросоюзі?

Щоб побороти алкоголізм, радянська влада свого часу прийняла рішення вирубувати виноградники. А сучасна Україна за часів президентства В. Януковича придумала власне ноу-гау для боротьби з корупцією – вже майже 7 років приватні легкові автомобілі на наших дорогах не проходять жодних обов’язкових перевірок.

Однак із запровадженням єврореформ, відповідно до підписаної Угоди про асоціацію з ЄС, українці незабаром повернуться до контролю авто – до листопада 2019 року.

Технічний огляд легкових автомобілів утім, що зрозуміло, потрібне не так Євросоюзу, як власне українцям, які щодня ризикують потрапити у аварійну ситуацію через те, що дорогами рухаються технічно несправні авто. Йдеться про безпеку, а, зважаючи на трагічну українську статистику ДТП, і про збереження життя людей. Крім того – про екологію.

Якими є гальма авто, водій якого щойно помітив вас чи вашу дитину – про це іноді не відомо навіть йому. Натомість водії ЄС у середньому кожні два роки (для авто з салону – через 4 роки після реєстрації) мають змогу почути від експерта про те, чи не становить їх авто загрози для самого водія, його сім’ї, а також довколишніх.

Звичайно, відновлення техогляду додасть клопоту водіям, про який багато хто встиг і забути за ці 7 років. Водночас, надміру хвилюватися варто. Новації не повинні ускладнити життя автомобілістів, про що прямо наголошено навіть у відповідних директивах ЄС: «Тестування протягом життєвого циклу транспортного засобу має бути дуже простим, швидким і недорогим».

Ужгородський прес-клуб вирішив дізнатися, наскільки обтяжливим є техогляд для мешканця ЄС. З таким питанням ми звернулися до водія із 22-річним стажем, вихідця з України, який вже понад 15 років живе у Празі – Сергія Бережника.

«Попередньо домовляєтеся з СТО, приходите на відведений вам час з так званим «великим» техпаспортом і залишаєте машину на годину-півтори, – розказує наш співрозмовник. – Що там відбувається? По-перше, емісія вихлопних газів. Якщо все ок, то машина йде на другий круг – перевірку технічного стану самого авто».

Важливою частиною технічного огляду є перевірка механічного стану та функціонування гальмівної системи, усіх колодок, тросів і дисків тощо. За цим оцінюється система кермування, у тому числі кути установлення коліс. Інспектор зверне увагу на поле огляду автомобіля, стан скла, дзеркал, фари і електрообладнання. Далі – осі, колеса, шини та підвіска, шасі, функціонування двигуна, а також стан кабіни і кузова. Наостанок – ремені і подушки безпеки і традиційно наявність аварійного трикутника, аптечки. Усе це передбачено директивою Європейського парламенту і Ради 014/47/ЄС.

Якщо виявлено несправності, то на їх усунення надається місяць. За цей час необхідно встигнути все відремонтувати, інакше машина більше не зможе виїжджати на дорогу.

Дані вводяться в єдину базу, – каже Сергій Бережник. Тож навіть якщо хтось «не згоден» з висновком контролера і хоче вдатися до послуг іншого, то вже всі наступні станції побачать дані попереднього огляду, зайшовши до цієї бази.

Зрозуміло, що СТО, які мають право проводити техогляд, мають на це відповідні необхідні дозволи від міністерства та проходять відповідні технічні курси. В мережі можна легко найти найближчу до свого будинку станцію або будь-яку іншу в своїй країні.

Інтерактивна мапа станцій технічного контролю Чеської республіки:

Система європейських техоглядів добре знайома не лише тим українцям, які живуть на території ЄС. Ті громадяни України, які їздять на так званих «євробляхах» (тобто авто з європейською реєстрацією і, відповідно, номерами), кожні два роки проходять такий техогляд за місцем реєстрації своєї машини. Наприклад, на Закарпатті популярним є метод перевірки машини зі словацьким номером, якщо хтось має намір її купити: можна просто зайти на словацький офіційний сайт огляду на STK і подивитися там інформацію про авто (дані доступні і за номером авто, а не лише ідентифікаційний номер VIN.

Ось так виглядатиме інформація на сайті ko.sk.

До слова, на скріні – інформація про авто, на якому торік перетнула кордон ЄС (до Угорщини) перша подорожувальниця з біометричним паспортом, про що ми повідомляли раніше. 

Сергій Бережник переконаний, що система техогляду в Чехії могла б стати дуже добрим прикладом для України. Раніше, каже він, також не все було прозоро. Але саме після запровадження єдиної бази даних, до якої вноситься вся інформація про стан машини, а також фото, ситуація значно покращилася. «Раніше багато на що, скажемо так, закривали очі. Сьогодні все більш серйозно і суворо, але я вважаю, що це правильно. Тому що я знаю випадки, коли «халявно» ставилися до техогляду, а потім це оберталося трагедією на дорозі. Тому я думаю, що це в інтересах кожного з нас – і водіїв, і пішоходів. Іноді власник авто сам не знає, що ґума на колесах вже у неналежному стані або якісь внутрішні компоненти Як водій з 22-річним стажем можу сказати, що система перевірок є правильним рішенням», – вважає С. Бережник.

Попри те, що справа огляду машини не є складною процедурою, чеські інформаційні сайти заповнені матеріалами про те, «як пережити» теохгляд. В основному радять записатися наперед, щоб уникнути очікування в черзі, а також нагадують, що якщо в разі аварії буде виявлено якусь технічну несправність, то страхова компанія не зможе виплатити компенсацію. А отже вигідніше вчасно проходити необхідний огляд на сертифікованій техстанції чи в автосалоні. Також чеським водіям радять самостійно перевірити авто перед експертним оглядом – чи працюють всі фари і тому подібне, щоб усунути несправність ще до офіційного техогляду.

Чеські правоохоронці у своїх машинах мають пристрої для зчитування інформації про автомобілі, які рухаються попереду і позаду поліцейського авто. Тож для встановлення тих, хто прострочив техогляд, навіть не потрібно зупиняти транспортний засіб.

Натомість словацькі інформаційні ресурси нагадують, що з 1 квітня 2018 року вступає в дію нова система штрафів. Прострочена навіть на один день дата техогляду (рівно за два роки від попереднього) потягне за собою нерадісного листа про штраф. «Це не мала сума. За кожну затримку ви сплатите 165 євро за технічний та емісійний огляд або отримаєте чек на загальну суму 330 євро. Закон про умови експлуатації транспортних засобів дозволяє скоротити одну третину суми, якщо водій платить протягом 15 днів після отримання повідомлення. Це означає, що достатньо заплатити 110 євро за кожну перевірку, відповідно, 220 євро для обох», – пише «AutoBildSlovensko».

Видання також нагадує про обов’язок утримувати транспортний засіб в доброму технічному стані та проходити огляд не в останній день, а навіть задовго до обов’язкової дати. «Володіння водійським посвідченням є не правом, а є привілеєм. Кожен автолюбитель повинен знати свої обов’язки і зокрема пам’ятати про регулярний технічний контроль та контроль викидів. Навіть хвороба не є причиною, бо можна попросити родичів допомогти і взагалі ніде не сказано, що проходити техогляд треба в останній можливий день. Електронна система відправляє штраф без емоцій», – каже AutoBild.

Чекаємо наразі інформацію про те, які європейські реалії техогляду Україна запозичить та до чого зобов’яже автовласників. Експерти висловлюють побоювання, що положення директив ЄС можуть бути викривлені. Наприклад, автори законопроекту №7317 пропонують, аби техогляд проходили навіть нові автомобілі, щойно куплені у салоні – а цього європейські правила не вимагають. Суперечливою є також пропозиція щодо видачі свідоцтв про проходження техогляду, які будуть містити електронний носій – це також не є вимогою директив ЄС, але означатиме додаткові витрати для водіїв.

До слова, у ЄС з кінця травня цього року повинна набути чинності нова директива щодо проходження технічного огляду авто, що враховуватиме досвід держав-членів ЄС у вирішенні проблеми щодо корупційних ризиків під час проведення перевірок. Для України усі напрацювання у цьому напрямку можуть стати безцінними, оскільки, на жаль, ця сфера поєднує одразу дві найболючіші біди українського сьогодення – дороги (у тому числі аварійність) і корупція.

Ганна Твердохліб, Ужгородський прес-клуб

Матеріал підготовано в рамках проекту «Просування реформ в регіони» Програма Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства в Україні»