Благодійні внески у школах Дніпра заборонені

Групи подовженого дня, благодійні внески, забезпечення підручниками, шкільні меблі, освітні програми тощо – це питання, стосовно яких батьки школярів найчастіше звертаються до управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. Днями представники мерії прокоментували ці та інші теми.
Так, кількість груп подовженого дня у школах міста залишилася на рівні минулого навчального року – 342. Їх відвідують 10 тис. 260 учнів. Серед нововведень – у такі групи можуть ходити діти з особливими освітніми потребами. Порядок функціонування груп залишився незмінним.
«Група подовженого дня у школі працює до 18:00. На прогулянку на свіжому повітрі відводиться 1,5 години, на харчування – 30 хвилин, виконання домашніх завдань – до 1 години, спортивно-оздоровчі заняття – не менше 1 години», – сказала під час прес-конференції начальник відділу навчальної роботи управління освіти Світлана Клявченко.
Щодо благодійних внесків, то, за словами заступника начальника управління Олени Яковенко, законом вони у школах не заборонені. Водночас, згідно з рішенням Дніпровської міської ради, заборонений збір будь-яких готівкових внесків працівниками закладів освіти. Батьки спільно з керівництвом школи вирішують, як можуть збиратися кошти: наприклад, на розрахунковий рахунок, але не працівниками закладу. Внески добровільні, тож ніхто не має права змушувати когось здавати гроші.
Зі свого боку заступник директора методичного центру управління освіти Олена Саєнко пояснила ситуацію з підручниками, зокрема, для перших, п’ятих та десятих класів.
«Сьогодні більшу частину підручників для 5-х класів уже завезено. Підручники для 1-х та 10-х класів тільки почали надходити. Як пояснюють у Міністерстві освіти України, затримка друку пов’язана з пізнім терміном проведення експертизи книжок. Водночас міністерство визначило перші чотири тижні навчання для першачків як адаптаційні, тобто підручники не потрібні. Для старших класів є підручники в електронному вигляді – на той період, коли вони ще не надійшли до школи надрукованими», – розповіла заступник директора методцентру.
Олена Саєнко додала: учні, які працюють за типовими програмами, забезпечуються навчальною літературою безкоштовно. Водночас для школярів, які навчаються за нетиповими освітніми програмами («Росток», «Інтелект України», «На крилах успіху», «Програма вальдорфської педагогіки») підручники купують батьки за свій кошт. Для цього укладається відповідна письмова угода.
Під час прес-конференції в. о. начальника відділу технічного нагляду департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Олександр Аджимян зазначив, що у деяких закладах освіти ще тривають ремонтні роботи. Переважно лагодять покрівлі. Та на навчальний процес це не впливає.