Ботанічний сад ДНУ отримав міжнародне визнання

 

Ботанічний сад Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара став членом Міжнародної Ради Ботанічних садів з охорони рослин.

Для фахівців Ботанічного саду ДНУ членство в такій міжнародній організації – найвище визнання. На сьогодні Botanic Gardens Conservation International (BGCI) об’єднує понад 500 ботанічних садів всього світу. З усіх ботанічних закладів України лише п’ять мають членство – три академічних і два університетських, в тому числі, і Ботанічний сад Дніпропетровського національного університету. Відомості про нього інтегровані в пошукову систему BGCI – Garden Search (www.bgci.org). Готуються дані по колекційних фондах Саду для включення в міжнародну електронну базу даних Plant Search.

DSC00120a

«У Ботанічному саду ДНУ ім. О. Гончара з моменту його заснування в 1930 році велика увага приділялася питанням інтродукції, охороні біологічного різноманіття, збереженню рослинного генофонду у вигляді живих колекцій (ex situ), – розповіла завідувач лабораторії природної флори Ботанічного саду ДНУ Надія Мартинова. – Сьогодні ботанічні сади всього світу беруть на себе місію зі збереження рослин, і наш Ботанічний сад вносить свою частку в цю благородну справу. Співпраця Ботанічного саду ДНУ з BGCI розпочалася ще в 1995 році, коли директор Саду Володимир Федорович Опанасенко проходив стажування з освітньої програми в Королівському ботанічному саду К’ю. У цей період було підписано асоційоване членство в Міжнародній Раді. А нещодавно наш Сад отримав постійне членство, на підтвердження чого був виданий відповідний сертифікат».

CIMG0034

У 2002 році BGCI була ініційована і запущена в дію Глобальна стратегія з охорони рослин (GSPC). Її реалізація розрахована до 2020 року і включає в себе 16 завдань. «Найпріоритетніші з них для нашого Саду – завдання 8 (збереження не менше 75% відомих рідкісних видів рослин в ботанічних колекціях) і 9 (збереження 70% генетичного різноманіття сільськогосподарських культур, їх диких предків та інших соціально-економічно цінних видів), – наголосив директор Ботанічного саду ДНУ Володимир Опанасенко. – У нашому Саду зберігаються великі колекції хвойних рослин, жимолостей, бузку, спірей, лікарських рослин, енергетичних і харчових культур, а також рідкісних і зникаючих видів. Ботанічний сад ДНУ бере активну участь у розробках різних проектів BGCI в режимі online або безпосередньо. Так, в 2013 році завідувач лабораторії природної флори Надія Мартинова брала участь в роботі Міжнародної Ради у рамках Міжнародної конференції (м.Тверь) з питань Глобальної Стратегії (GSPC), екологічної освіти і маркетингу ботанічних садів».

Сьогодні Ботанічний сад ДНУ шукає можливості реалізації проектів з виконання інших завдань Глобальної Стратегії: завдання 12-16 (використання лише відновлюваних ресурсів при виробництві продуктів із природної сировини; збереження і культивування місцевих знань, традиційних і новаторських методів з раціонального виробництва продуктів харчування і охорони здоров’я; включення в освітні програми знань про різноманіття рослин, необхідних для розуміння їх важливості в житті на землі; посилення партнерських зв’язків на регіональному, національному і міжнародному рівнях для досягнення цілей Глобальної стратегії.

За матеріалами інформаційно-аналітичного агентства ДНУ ім. О.Гончара

 

Залишити відповідь