Чи допомагають захисні маски при забрудненому повітрі на вулиці

Тканинні та паперові маски на вулиці – новий тренд у суспільстві, під який навіть розробляють окремі лінії одягу. Але вони не фільтрують на стільки добре, щоб захистити від мікроскопічних частинок пилу. Які маски справді дієві, а які – ні, читайте у матеріалі Здоров’я 24.

Минулого року вчені помітили, що маски для обличчя, які використовували жителі Пекіна для захисту від забрудненого повітря, не виправдали очікувань місцевих жителів, повідомляє ABC News.

Тканинні маски не створені для захисту органів від пилу, тому не є ефективними проти забрудненого повітря. Окрім того, вони не герметично прилягають до обличчя.

Навіть маска з високоефективним матеріалом, який здатен відфільтрувати частинки, може забезпечити лише мінімальний захист саме через відсутність герметичності.

Пилові маски та респіратори, які ви могли бачити на будівельниках, оцінюються за рівнем захисту. Засоби P1 забезпечують низький рівень захисту від пилу, тоді як маски P2 значно краще справляються з відфільтровуванням частинок. Тому вид масок, який насправді допомагає відфільтрувати забруднене повітря, – це маски P2.

Але перш ніж її придбати, пам’ятайте, що засоби для захисту органів дихання ефективні лише при цілковитій герметичності. Тому якщо десь потрапляє повітря або у вас на обличчі велика борода, через яку маска повністю не прилягає до шкіри – у ній немає сенсу.

фото: pixabay