Чи можна в Дніпрі пити водопровідну воду?

Для жителів Дніпра вже не новина, що водопровідна вода токсична, бо дезінфікується хлором, і пити її не бажано. Та все ж більшість дніпрян споживають її.

Як розповів провідний науковий співробітник НДІ Біології ДНУ ім. Олеся Гончара, співавтор другої в Україні обласної Червоної Книги флори та «Зеленої програми Дніпра» Борис Барановський, забруднення річки Дніпро відбувається шляхом промислових та господарсько­побутових стоків. Щоб вода була придатною до використання, працюють водозабори та система очищення.

«Вода повинна проходити очищення як від природних забруднень, так і від забруднень антропогенного походження. Природні забруднювачі – це органічні речовини та організми. Не всі вони є шкідливими. Раніше люди пили природну воду, і все було гаразд. Сьогодні ми вже не можемо відслідкувати усі бактерії. Але є тест на кишкову паличку. Якщо її кількість перевищує норму – три одиниці на один літр – це свідчить про фіскальне забруднення води», – говорить Борис Барановський.

«В цілому, вода Дніпра хорошої питної якості – вона гідрокарбонатно-кальцієва. Але, перш ніж її використовувати в домашніх умовах, потрібно позбавитися від хлору», – додав експерт. За словами Бориса Барановського, є два способи: перший – дати воді відстоятися 2-3 доби, щоб вийшов активний хлор, другий – пропустити її через фільтр. Після – водопровідну воду можна використовувати для приготування їжі.

фото: pixabay