Чи справді пізні перекуси призводять до збільшення ваги

Всі ми чули, що в певний час доби краще не їсти, бо можна погладшати. Можливо, ви чули, що можна набрати ваги, якщо їсти після 6 вечора. Але чи справді час, коли ми їмо, так сильно впливає на нашу вагу? Це поширена, але абсолютно помилкова думка, пише Жіночий світ.

Наше тіло потребує палива не тільки після пробудження, а і під час відпочинку. Вночі, коли ми спимо, організм продовжує спалювати калорії, щоб перекачувати кров, дихати та забезпечувати роботу мозку. Тому коли мова йде про схуднення, важливий не час, коли ви вживаєте їжу, а продукти, які ви обираєте.

Людський метаболізм дуже складний. Багато хто вважає, що в кінці дня метаболізм уповільнюється і калорії, які ми споживаємо в нічний час, відкладаються в організмі у вигляді жиру. Він і справді дещо уповільнюється, але ніколи не припиняє працювати, навіть уві сні. Тому калорії, які ви споживаєте пізно ввечері, не вплинуть на ваш метаболізм та не створять більше жирових відкладень, ніж калорії, які ви споживали вдень.

Дослідження показали, що нічне вживання їжі насправді не спричиняє збільшення ваги, якщо ви не перевищуєте добової потреби організму у калоріях. Багато людей їдять вночі з нудьги або через такі емоції, як стрес чи тривога, і саме так невинні нічні перекуси можуть призвести до переїдання. Ось чому фактори особистості та поведінки так важливі. Отже, якщо ви любитель пізніх перекусів, це не страшно, але пам’ятайте, що тоді вам треба менше їсти протягом дня.

Технічно час доби, в який ви їсте, не впливає на те, як ваше тіло переробляє їжу. Насправді має значення загальне споживання калорій і рівень фізичної активності протягом дня. Однак люди, які їдять пізно ввечері, зазвичай вибирають висококалорійну їжу, що справді може перетворитись на проблему. Тому простежте, що у вас під рукою завжди були здорові закуски.

Дієтологи рекомендують вечеряти принаймні за 2-3 години до сну, а також обирати для вечері легкі страви з низьким вмістом калорій. На сьогодні серед медиків та науковців панує думка, що калорія – це калорія, незалежно від того, в який час доби її споживають. Причиною ж збільшення ваги називають споживання більшої кількості калорій, ніж людина спалює протягом дня. Бездумні пізні перекуси просто збільшують кількість спожитих калорій. Якщо ви будете їсти вночі здорові продукти та контролювати розмір порцій, вони вам не нашкодять.

фото: Жіночий світ