Чи залежить тривалість життя від дієт: вчені розвінчали популярний міф

Популярний міф про те, що стримуючи себе в споживанні калорій, можна поліпшити здоров’я і продовжити життя був спростований американськими вченими. У стінах Інституту дослідження старіння Бака було проведено дослідження, в корені розвінчало раніше існуюче твердження, повідомляє ukrhealth.net.

Дослідники провели масштабне спостереження за плодовими мухами, яких свідомо не догодовували. В експерименті були задіяні 50 тисяч комах. Дослідним шляхом було встановлено, що обмеження в надходженні калорій в організм, дійсно, в середньому збільшувало тривалість життя, але значний позитивний ефект спостерігався не завжди. У 13 відсотках комахи хоч і стали більш енергійними, але померли раніше, 5 відсотків жили довше, але здоров’я у них стало слабкішим, а у 32 відсотків взагалі не було ніяких помітних змін.

На думку вчених, висловленому в журналі Current Biology, результати показують, що обмеження харчування працює не так, як вважалося раніше. Є ймовірність, що одні люди дійсно проживуть довше, дотримуючись дієти, але інші при цьому раніше почнуть страждати від вікових захворювань.

Все залежить від генетичного фону, який сильно впливає не тільки на ефективність дієт, але і ліків. Визначити вплив фактора на організм, можна за допомогою біомаркерів, пов’язаних з реакцією на конкретне втручання.