Чим небезпечний холодний душ у спеку: відповідь експерта

Під час літньої спеки багато людей приймають холодний душ. Деякі вважають, що це тільки піде на користь організму, загартує його, допоможе підбадьоритися і охолодитися в спеку. Однак така водна процедура не тільки не охолоджує (організм у відповідь на холод починає підвищувати температуру тіла), але і може обернутися серйозними наслідками, повідомляє “Жіночий світ”.

Різкий перепад температур здатний привести до застудних захворювань у людей зі зниженим імунітетом. Але існує і більш небезпечний наслідок прийняття холодного душу – різке розширення судин і підвищення артеріального тиску.

«Все залежить від стану здоров’я людини, її віку, наявності або відсутності шкідливих звичок і ступеня фізичної активності, – розповів лікар-невролог Віктор Кос. – Для тренованих, здорових, загартованих і молодих людей холодний душ – це хороший антистрес і гарне тренування для судин». Однак, зазначає експерт, у людини не повинно бути протипоказань до цієї водної процедури. До них лікар відносить, в першу чергу, нетренованість, вживання алкоголю, куріння, наявність хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи. Він окремо звертає увагу, що крижаний душ не варто приймати людям з вегето-судинною дистонією, гіпертонією, тим, хто страждає від головних болів.

Що стосується дітей, літніх і людей з ослабленим здоров’ям, хронічними захворюваннями, низькими показниками тренованості організму (відсутністю фізичного навантаження і ін.), то їм холодний душ протипоказаний. Головна небезпека – крижана вода може викликати сильний спазм судин і різкий підйом тиску, що може призвести до гіпертонічного кризу і інших небезпечних для життя станів.

фото: pixabay